Tayra, kuna brazilská

Novinky u zvířat

29. 08. 2011


Kunovité šelmy tayry mají mládě. Úplně první v Česku!

Eira, tayra, hyrare či kuna brazilská - všechna jména ukrývají půvabnou kunovitou šelmu z Jižní Ameriky, která se letos v létě rozmnožila v Zoo Praha poprvé v rámci České republiky.

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Půvabné kunovité šelmy tayry dorazily do naší zoo před několika lety přímo z Guyany. Po čase jsme zjistili, že domnělý páreček jsou ve skutečnosti dvě samičky, a tak jsme s obtížemi sehnali také samce. Doufali jsme, že si jednu ze samic vybere za partnerku. Tak se také stalo. Od harmonizujícího páru jsme oddělili druhou samici a čekali, co se bude dít. Pár v sobě našel velké zalíbení, a tak brzy došlo také na páření. Zhruba týden před předpokládaným porodem chovatelé oddělili také samce, aby měla nastávající matka naprostý klid pro odchov mláďat.

Velký den nastal 18. června 2011. Chovatelé z boudičky slyšeli naříkavé zvuky, bylo jasné, že je po porodu. Tayry mají jednu z nejkratších březostí mezi kunovitými, jen maximálně 70 dnů. Na druhou stranu se však narozená  mláďata dál vyvíjejí jen velice pozvolna. Všichni tak dobře věděli, že než mládě či mláďata poprvé spatříme, uplyne ještě dlouhá řada dnů!

Postupem času jsme z naříkání usoudili, že v boudičce má samice jen jedno mládě. To se také potvrdilo. Teprve 4. srpna začal uzlíček hnědozlaté srsti pomaloučku prolézat rodnou boudičku, posléze se malé tayře otevřely obrovské oči a 16. srpna se malý objevitel poprvé vydal na procházku po expozici. Vycházky mláděte jsou nyní stále častější a brzy se bude moci představit také návětšvníkům.

Tayra je středně velká kunovitá šelma z prostředí Jižní a Střední Ameriky, příbuzná je hlavně s kunami a grizony. Vzhledem k velkému areálu rozšíření vědci rozlišují kolem 9 poddruhů. V divočině není tayra vážněji ohrožená, její stavy mají však sestupnou tendenci. Občas je tayra chována jako domácí mazlíček, protože se snadno ochočí.

Domorodci tayru nazývají díky vráskám na obličeji cabeza de viejo, tedy hlava starce. Kvůli zlatému kožíšku na krku a hlavě, který v slunečních paprscích září, se zase občas můžeme setkat se jménem kuna sluneční. Toto jménu upozorňuje také na fakt, že tayra má jako jedna z mála kunovitých šelem denní aktivitu.

Tayry skvěle šplhají, skáčou i plavou, jejich expozice proto musí být velmi členitá. V zoologických zahradách se s nimi lze setkat jen velice zřídka. V rámci Evropy uvidíte tento druh šelmy jen v Praze, Berlíně, na dvou místech v Anglii a jednom ve Švýcarsku. Odchov v Praze je zároveň českým prvoodchovem.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru