V Zoo Praha se vylíhli draci

Novinky u zvířat

19. 08. 2011


Pět mláďat rozšířilo chov varanů komodských v Zoo Praha.

Více než dvě stě dní čekali chovatelé Zoo Praha na líhnutí pěti mláďat největšího ještěra světa – varana komodského.  Čtyři z nich mohli uživatelé sledovat v internetovém přenosu z vraní líhne, páté se vyklubalo mimo dohled kamer. K prvním náznakům líhnutí – naříznutí skořápky vaječným zubem – došlo v úterý 16. srpna, poslední mládě se vylíhlo ve čtvrtek 18. srpna 2011 v 19.40 hodin.

„Mláďata nás tentokrát poněkud napínala -  jejich inkubační doba byla 205 dní,“ uvedl Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha.

Poněkud váhavý byl i začátek líhnutí. Varani nařezali kožovité skořápky vajec v průběhu středy. Poté v bezpečí vajec vstřebávali dva dny žloutkový váček. Již podle elánu, s jakým mláďata nařezávala skořápky, však bylo patrné, že jsou velmi silná a vitální a když se rozhodla opustit bezpečný prostor vajíčka, šlo jim to velmi snadno a rychle. První varan se vylíhl ve čtvrtek ráno po osmé hodině, další v 15.30, 17.27 a poslední v 19.40 hodin. Poněkud překvapivě se mimo dohled kamer vylíhlo i páté mládě, které mělo v poslední fázi inkubace problémy s prodyšností skořápky a zůstalo v původní líhni. Je však výrazně slabší a vyžaduje zvláštní péči.

„Kontrola mláďat prokázala, že varánci jsou silní a zdraví. Teď stráví ještě zhruba 20 hodin v teple a vlhku líhně, zítra je změříme, zvážíme a přemístíme do terária,“ dodal Velenský.

První krmení v podobě myších mláďat dostanou varánci v polovině příštího týdne, do té doby budou čerpat energii ze žloutkové zásoby. 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru