Malý lachtan již dovádí ve velkém bazénu

Novinky u zvířat

18. 08. 2011


Dopoledne tráví společně s matkou Abebou a ostatními samicemi v bazénu venkovní expozice

Sameček lachtana jihoafrického, který se narodil v noci z 18. na 19. května 2011, se konečně představil návštěvníkům. Vnuk slavného Gastona, který se stal symbolem povodní v roce 2002, syn Melouna a Abeby musel během tří měsíců strávených v zázemí nabrat na váze a hlavně se naučit mnoha dovednostem – zvláště plavání!

„Sameček se nejprve koupal jen v misce s vodou, postupně jsme mu začali napouštět malý odstavný bazén v zázemí, kde se krásně rozplaval. Poté jsme ho pustili i do hlubší vody a to teprve začal řádit!“ říká chovatelka lachtanů Helena Rosypalová. „Nyní konečně nastal čas vypustit ho do venkovní expozice.“

Návštěvníci mají šanci zahlédnout lachtaní mládě v dopoledních hodinách ve venkovním bazénu, kam ho chovatelé pouštějí společně s matkou Abebou a dalšími dvěma samicemi. S otcem Melounem bude spojován až v dalších týdnech.

Křest lachtaního samečka proběhne ve středu 28. září v rámci Výroční slavnosti, kdy Zoo Praha oslaví významné jubileum  - 80 let od založení.

Tříměsíční lachtan jihoafrický váží 13,8 kg a měří zhruba 70 cm. V prvních dvou měsících života má smáčivou srst, která by mohla zapříčinit utopení. Lachtani k plavání využívají typicky vlnivý pohyb těla, ke kormidlování ploutvovité končetiny. V dospělosti se dokáží potopit do hloubky 200 m a zadržet dech až na půl hodiny. 

 

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

16. srpna 2011


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru