Sledujte online líhnutí draků!

Novinky u zvířat

08. 08. 2011


Zoo Praha je světovou velmocí v chovu ohrožených varanů komodských. Letos vybudovala nové zázemí pro odchov mláďat. Líhnutí poslední snůšky začne v nejbližších dnech.

Po úspěšném odchovu dvaatřiceti mláďat se letos Zoo Praha opět chystá na líhnutí největších ještěrů světa. V líhni varanů komodských odpočívají v tuto chvíli 4 vejce samice Aranky, která je nakladla v lednu tohoto roku. Mláďata by se měla líhnout pravděpodobně v polovině srpna.

Vejce jsou uložena v zázemí, v bezpečí inkubátoru. Zoo Praha však nabídne návštěvníkům unikátní pohled na počátek života těchto nejmohutnějších ještěrů světa - internetový přenos z líhně bude k vidění na www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/zoopraha a na http://www.zoopraha.cz/cs/draci.

Mláďata se v Praze vylíhla už čtyřikrát. První rozmnožení varanů komodských se chovatelům podařilo v roce 2007. Šlo o první odchov v celé kontinentální Evropě. Samice Aranka od té doby vystřídala partnery – původního samce Draca nahradil v dubnu 2010 sedmnáctiletý Leonardo. Vzhledem k jeho vysokému věku i zdravotním indispozicím však není pravděpodobné, že právě on je otcem letošních mláďat – pokud vůbec nějakého otce mají. Výsledek genetických analýz bude zveřejněn pravděpodobně ještě během září.

Ovšem nejen proto jsou poslední Arančiny snůšky zcela výjimečné. „Nikde na světě mimo Indonésii se ještě jedna samice nerozmnožila tolikrát jako Aranka. Už čtvrtá snůška byla světovou raritou, pátá je naprosto unikátní,“ potvrzuje kvalitu pražského chovu kurátor chovu plazů Petr Velenský.

„S ohledem na obrovské úspěchy v chovu varanů komodských a křehkost evropského chovu jsme se rozhodli vybudovat pro varany specializované chovatelské zázemí,“ uzavírá Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. Uvnitř stavby umístěné mezi Pavilonem velkých kočkovitých šelem a expozicí Ptačí mokřady se ukrývá vše, co budou dospívající komodští draci k životu potřebovat. V budoucnu by se do těchto míst měl přesunout i druhý chovný pár varanů komodských.

Líhnoucí se varan komodský. Ilustrační foto. Foto: Petr Velenský

Více o dracích z Komoda se dozvíte na stránkách projektu Líhnutí draků.

8. srpna 2011


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru