Tajemství porodního boxu

Novinky u zvířat

20. 07. 2011


Kontrola u tygrů sumaterských prokázala, že v červnu narozená mláďata jsou samičky!

Foto: Tomáš AdamecPětiletá samice tygra sumaterského Surami porodila dvě koťata v sobotu 25. června 2011. Od té doby je chovatelé pozorovali na monitorovacích kamerách umístěných v porodním boxu. Ve třech týdnech života mláďat proběhla první větší kontrola zdravotního stavu. 
 
„Při té příležitosti jsme zjistili, že jde o zdravé a prospívající samičky o váze 3,16 a 3,40 kg,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Mláďata sají mateřské mléko a na váze přibírají zhruba o půl kila za týden. Se Surami trvale obývají porodní boudu umístěnou v Pavilonu kočkovitých šelem. Návštěvníci je však mohou s trochou štěstí zahlédnout už i v expozici tygrů sumaterských.

„O víkendu jsme jedno z koťat zahlédli ve vnitřní expozici. Buď ho tam vynesla Surami, nebo se samo odvážilo vzdálit se z boudy. Obě varianty jsou možné,“ vysvětlil Brandl.

Pravidelně opouštět porodní boudu začnou mláďata zhruba do tří týdnů.

Foto: Tomáš AdamecLetošní odchov je o to větší chloubou Zoo Praha, že jde o třetí generaci jedné linie tygrů sumaterských narozených v Zoo Praha. V roce 1994 se v Praze narodil dědeček mláďat samec Dustin, v roce 2007 jejich otec zvaný Falco.

Tygři sumaterští jsou v přírodě kriticky ohroženým druhem. V rezervacích jich zbývá něco přes 400 jedinců. O mnoho lépe na tom není tento nejmenší z pěti poddruhů tygra ani v lidské péči. V zoologických zahradách Evropy byste napočítali kolem 100 jedinců a v loňském roce se v celoevropském chovu podařilo odchovat pouze 5 tygrů sumaterských.

Tajemství porodního boxu


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru