Koťata u tygrů sumaterských

Novinky u zvířat

09. 07. 2011


Narozená 25. června 2011

V Pavilonu velkých kočkovitých šelem je živo. Samička Surami porodila v sobotu 25. června 2011 dvě koťata. Obě se mají čile k světu a máma se o ně svědomitě stará. Držte jim s námi palce.

Pavilon šelem hostí trojici tygrů sumaterských, starší dámu Madlenku a chovný pár Falca a Surami. Zatímco, Falco se v Zoo Praha narodil v roce 2007, Surami přišla do Zoo Praha až v červnu 2010 jako dospívající slečna.

Pár v sobě ihned našel zalíbení, na koťata jsme čekali jen lehce přes rok! Porod probíhal klidně brzy ráno v sobotu 25. června. První přišlo na svět ve 2:50, druhé ve 3:40 hodin. Jak je vidět v reportáži České televize, pětiletá Surami se okamžitě svědomitě starala. 

Pavilon velkých kočkovitých šelem musel být kvůli klidu novopečené maminky několik dnů uzavřen, nyní je znovu přístupný. Kdy se koťata s matkou ukážou návštěvníkům, však záleží jen na nich. Opouštět porodní boudu začnou tygříci v následujících týdnech.

Potomkové tygřice Surami jsou o to větším úspěchem, že jde o třetí generaci tygrů sumaterských narozených v Zoo Praha. Narodil se zde jak dědeček mláďat, známý Dustin, tak pyšný otec Falco.

Malí tygříci dnes váží přes 2,5 kilogramu. V dospělosti dosáhnou hmotnosti až 125 kilogramů. V Zoo Praha zůstanou kolem jednoho a půl roku.

Tygři sumaterští jsou v přírodě kriticky ohroženým druhem. V rezervacích jich zbývá něco přes 400 jedinců. O mnoho lépe na tom tento nejmenší z pěti poddruhů tygra není ani v lidské péči. V zoologických zahradách Evropy byste jich napočítali kolem 100 a jen 12 samiček porodí během roku koťata.

Odchov tygřata v roce 2007 - ilustrační foto. Foto (c) Archiv Zoo Praha

 

Odchov tygříka v roce 2007 - ilustrační foto. Foto (c) Archiv Zoo Praha


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru