Seznamte se s Morrisem!

Novinky u zvířat

23. 02. 2012


Bez bratra ani ránu!

Reklamní kampaň Seznamte se! Štětkoun africký Morris, (c) Zoo PrahaPůvod

Narodil se 12. srpna 2007 v anglické zoo v Colchesteru a do pražské zoo přicestoval 18. června 2009 i se svým stejně starým bratrem. Osídlili expozici v Africkém domě, v sousedství hrabáčů, kde jsou návštěvníci zoo zvyklí vídat štětkouny již od roku 2001, kdy byl pavilon otevřen.

Povaha

Morris je z obou samečků jednoznačně dominantní, ale svou nadvládu nijak důrazně neprosazuje. Naopak – ve chvíli, kdy se objeví něco zcela neznámého, co vzbudí jeho zvědavost, pošle na výzvědy bratra, aby se ujistil, že mu nic nehrozí. Je to zvíře k lidem přátelské, jen se nesmí ničeho leknout, to se pak chová poněkud splašeně.

Chovatelé se štětkouny pravidelně cvičí, aby je naučili brát si krmení z ruky (to je zvláště důležité, když je třeba podávat nějaké léky), důvěřovat jim a případně na zavolání přijít nebo následovat člověka do výběhu či domů. Morris se učí rád, i když poněkud pomaleji, a za odměnu se snaží někdy až příliš horlivě.

Oba samci jsou na sebe velmi úzce vázáni a vždy spí těsně propleteni v jednom pelíšku.

 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru