Tříměsíční Miluška

Novinky u zvířat

18. 02. 2011


Samička tučňáka Humboldtova je již začleněna ve skupině. Z původně osmdesátigramového drobečka vyrostla tučňáčí krasavice, která váží víc než tři kilogramy!

Mládě tučňáka narozené 30. října 2010 je již plně zařazeno do skupiny ostatních tučňáků. Díky své neobyčejně krotké a přátelské povaze dostalo od chovatelek jméno Miluška. Pohlaví sice zatím není ještě s jistotou určené (to se provede až rozborem DNA z krve či peří), ale kvůli drobnější postavě i hlavě tipujeme spíše na samičku!

Po tom, co chovatelky naučily Milušku v odděleném prostoru přijímat ryby (pro mládě je to z počátku nepřirozené, protože po narození byli jedinými jeho „krmiči“ vlastní rodiče), začaly ho postupně začleňovat do tučňáčího hejna.

Začátky byly poměrně dramatické, protože mláděti chvíli trvalo než získalo obratnost v plavání. Ostatní tučňáci toho občas využívali a testovali jeho fyzickou zdatnost. V prvních dnech bylo proto mládě s ostatními tučňáky vždy jen pár hodin denně a pod dozorem chovatelek. Na noc se vždy oddělovalo do svého samostatného apartmá.

Z počátku měla Miluška tendence vracet se k rodičům do hnízda, ti jí ale dali svými klovanci jasně najevo, že už ji definitivně odstavili. Brzy se ukázalo proč, po pár dnech snesli další vejce, takže odrostlé mládě pro ně přestalo být „zajímavé“.

Nyní už tráví Miluška se svojí početnou tučňáčí rodinou veškerý čas a ztratila poslední zbytky prachového peří. Z původně osmdesátigramového drobečka vyrostla po třech a půl měsících  tučňáčí krasavice, která váží víc než tři kilogramy.

Návštěvníci ji mohou lehce poznat podle šedobílého mláděcího zbarvení - dospělí jedinci mají barvu černobílou s typickou „podkovou“na prsou.

Michaela Severinová

18. února 2011

Tříměsíční Miluška


Obě slůňata při první, „zkušební“ procházce v travnatém výběhu Údolí slonů v úterý po poledni. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se tento týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí...

Do sloního stáda v Zoo Praha přibyla letos na jaře hned dvě mláďata. Starší samička se narodila 27. března, mladší 9. května. Celá skupina tak nyní čítá již devět členů. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Sloní samičky, z nichž první se narodila koncem března a druhá v sobotu, bývají často bok po boku a vzájemně se dotýkají choboty. Obě jsou velmi vitální a pravidelně pijí mléko od svých matek. V závislosti na počasí je...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní