Tříměsíční Miluška

Novinky u zvířat

18. 02. 2011


Samička tučňáka Humboldtova je již začleněna ve skupině. Z původně osmdesátigramového drobečka vyrostla tučňáčí krasavice, která váží víc než tři kilogramy!

Mládě tučňáka narozené 30. října 2010 je již plně zařazeno do skupiny ostatních tučňáků. Díky své neobyčejně krotké a přátelské povaze dostalo od chovatelek jméno Miluška. Pohlaví sice zatím není ještě s jistotou určené (to se provede až rozborem DNA z krve či peří), ale kvůli drobnější postavě i hlavě tipujeme spíše na samičku!

Po tom, co chovatelky naučily Milušku v odděleném prostoru přijímat ryby (pro mládě je to z počátku nepřirozené, protože po narození byli jedinými jeho „krmiči“ vlastní rodiče), začaly ho postupně začleňovat do tučňáčího hejna.

Začátky byly poměrně dramatické, protože mláděti chvíli trvalo než získalo obratnost v plavání. Ostatní tučňáci toho občas využívali a testovali jeho fyzickou zdatnost. V prvních dnech bylo proto mládě s ostatními tučňáky vždy jen pár hodin denně a pod dozorem chovatelek. Na noc se vždy oddělovalo do svého samostatného apartmá.

Z počátku měla Miluška tendence vracet se k rodičům do hnízda, ti jí ale dali svými klovanci jasně najevo, že už ji definitivně odstavili. Brzy se ukázalo proč, po pár dnech snesli další vejce, takže odrostlé mládě pro ně přestalo být „zajímavé“.

Nyní už tráví Miluška se svojí početnou tučňáčí rodinou veškerý čas a ztratila poslední zbytky prachového peří. Z původně osmdesátigramového drobečka vyrostla po třech a půl měsících  tučňáčí krasavice, která váží víc než tři kilogramy.

Návštěvníci ji mohou lehce poznat podle šedobílého mláděcího zbarvení - dospělí jedinci mají barvu černobílou s typickou „podkovou“na prsou.

Michaela Severinová

18. února 2011

Tříměsíční Miluška


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru