Na Šumavě budou vypuštěna mláďata puštíků

Novinky u zvířat

18. 06. 2010


Chovatelé ptáků Zoo Praha transportovali na Šumavu tři mláďata puštíka bělavého středoevropského.

Mláďata stráví několik týdnů v adaptační voliéře se svými rodiči, poté budou vypuštěna do volné přírody. Zoo Praha se tím zařadila k významným dodavatelům mláďat puštíků na reintrodukci.

Projekt reintrodukce puštíka bělavého středoevropského (Strix uralensis macroura)

K projektu reintrodukce puštíka bělavého na Šumavě, který vede Ing. Kloubec od roku 1992, jsme přistoupili v létě 2006. Tehdy jsme zprostředkovali dovoz tří hendikepovaných samic ze Zoo Bojnice - k jedné samici jsme získali samce a sestavili nový pár, zbylé dvě samice jsme předali do jiných chovných zařízení.

První odchov se v Zoo Praha zdařil roku 2008 - tehdy se nám vylíhlo jedno mládě; druhý v roce 2009 - narodila se 3 mláďata.

Vypouštění do šumavské přírody

Reintrodukce mláďat odchovaných v zajetí do volné přírody probíhá tradiční metodou volného rozletu. Ptáci jsou vypouštěni z voliéry v příhodném biotopu Šumavy.

První vypuštěné mládě puštíka bělavého. Foto © Karel Pithart

První vypuštěné mládě puštíka bělavého. Foto © Karel Pithart

Několik týdnů před vypuštěním jsou mladí puštíci drženi spolu se svými rodiči. Díky tomu se po otevření voliéry přirozeně vracejí na místo vypuštění – jsou na toto místo vázáni hlasy svých rodičů. Ve chvíli, kdy se naučí sami lovit potravu, je úloha rodičů skončena. Dospělí puštíci se vracejí do domovské instituce, mláďata jsou označena kroužky a vysílači a průběžně monitorována nejméně po dobu několika měsíců.

Tři loňská mláďata ze Zoo Praha byla v pátek 11. června transportována v doprovodu svých rodičů na Šumavu a umístěna do adaptační voliéry. Zde stráví několik týdnů, aby dospěla a naučila se lovit. Chovatelé odhadují, že vypouštění do volné přírody proběhne na začátku srpna.


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru