Jmenuji se Kiburi!

Novinky u zvířat

30. 05. 2010


Třetí mládě gorilí samice Kijivu dostalo jméno. Na křtu ho zveřejnil jeho kmotr Karel Gott. Přítomna byla i Lucie Bílá, kmotra Tatu. Oba vzácní hosté, ale i návštěvnicí, se mohli zprostředkovaně ocitnout i přímo mezi gorilami - umožnila jim to speciální klíčovací plocha a videostěna, na kterou se přenášel obraz z výběhu goril.

Gorilí oslava proběhla v neděli 30. května 2010 odpoledne u pavilonu goril za přítomnosti velkého počtu návštěvníků. Lucie Bílá popřála ke třetím narozeninám samečkovi Tatu, Karel Gott zveřejnil jméno nejmladšího mláděte.

Karel Gott, Lucie Bílá a Miroslav Bobek. Foto: Jiří Trojánek

Foto © Jiří Trojánek

„Nebylo to jednoduché vybrat jedno jméno z několika tisíc návrhů, které nám lidé zaslali prostřednictvím serveru www.pomahamegorilam.cz. Po dlouhých poradách jsme se nakonec rozhodli pro svahilské jméno Kiburi, které v překladu znamená hrdý,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Lucie Bílá i Karel Gott se díky technice klíčování ocitli přímo v pavilonu mezi gorilami a zcela výjimečně se mohli osobně setkat s oběma mláďaty. Lucie Bílá pohladila oslavence Tatu, Karel Gott zas Kijivu s Kiburim v náručí.

Gorily dostaly mnoho dárků, mezi nimi například prolézačku, lanový žebřík, houpačku či ozdobně vyřezávané melouny. Oslavu si vychutnali všichni členové pavilonu.

„Speciální klíčovací plocha a videostěna, na kterou se obraz přenášel, byla poté k dispozici návštěvníkům. I dětem jsme tak umožnili strávit několik okamžiků s gorilami,“ dodal Miroslav Bobek.

Třetí mládě samice Kijivu se narodilo před zraky návštěvníků 24. dubna 2010. Otcem je - stejně jako u předchozích dvou mláďat Moji a Tatu – Richard. Měsíc po narození mláděte jsme získali výsledky testů DNA, které prokázaly, že mládě je samec.

Třetí mládě gorilí samice Kijivu a samce Richarda se jmenuje Kiburi. Foto: Petr Jan Juračka

Foto © Petr Jan Juračka

Sameček narozený 2. května v Zoo Praha je vnukem slavného Kamy, který byl prvním orangutanem narozeným nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Genetické testy potvrdily domněnky chovatelů, že mládě orangutana sumaterského narozené 2. května v Zoo Praha je sameček. Malému lidoopovi nyní pomůže vybrat jméno veřejnost. Návrhy mohou lidé psát ode dneška do konce května pod...

Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...




Přihlášení k newsletteru