Radujeme se ze třetího gorilího mláděte

Novinky u zvířat

24. 04. 2010


Sobota 24. dubna 2010

V sobotu 24. dubna 2010 porodila samička gorily nížinné Kijivu své třetí mládě. Stejně jako tomu bylo u Moji a Tatu, je jeho otcem Richard.

Nová gorilka se narodila přímo před očima návštěvníků v 10.51 hodin. „Porod byl natolik rychlý, že se mládě narodilo už v okamžiku, kdy naši chovatelé teprve upozorňovali návštěvníky, aby pavilon opustili,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.
 
Během noci se Kijivu chovala naprosto normálně a ráno snědla v „ložnici“ běžnou porci snídaně. Před vypuštěním do vnitřní expozice byla však skupina už trochu nervózní. Kijivu držela Tatua na zádech a odmítala ho pustit. „To už nám bylo podezřelé, protože Tatu se běžně pohybuje po výběhu samostatně. A poté, co si Tatua převzala Kamba, jsem si všiml plodového obalu u konečníku Kijivu. Bylo zřejmé, že porod začíná,“ popisuje událost chovatel Zdeněk Pišl.
 
Během několika minut po porodu začalo mládě hledat matčin prs a sát. Zdá se, že vše zatím probíhá téměř ideálně. Snad jen Moja projevuje určité známky žárlivosti.
 
Pohlaví mláděte zatím není známo. „Potrvá minimálně několik týdnů, než se nám je podaří určit,“ konstatuje kurátor chovu savců Pavel Brandl. „Spíše než vizuální sledování by nám mohla pomoci analýza DNA mláděte.“

Pavilon bude nyní několik dní pro veřejnost uzavřen. Návštěvníci budou moci vidět mládě na vlastní oči snad ve druhé polovině příštího týdne. „Poté začneme návštěvníky vpouštět do pavilonu jen po skupinách,“ zdůrazňuje Bobek.

Dění v pavilonu goril lze však stejně jako v minulých letech sledovat na internetu, a to na serveru www.pomahamegorilam.cz, kde běží přímý přenos ze čtyř kamer. Na tomto serveru také může veřejnost navrhovat pro nově narozenou gorilku jméno.

 

 

Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru