Orangutani Pagy a Filip se chystají do Bratislavy

Novinky u zvířat

16. 04. 2010


Navštivte naše orangutany 17. a 18. dubna 2010

Přijďte se o víkendu ještě podívat na Pagyho a Filipa. Transport orangutanů sumaterských do nového pavilonu v Bratislavě proběhne v pondělí.
 
„Samci Filip a Pagy jsou již v pubertálním věku a je načase oddělit je od rodičů a umístit do jiné zoologické zahrady,“ uvedla vrchní chovatelka lidoopů Denisa Ryšková.
 
Desetiletý Filip a devítiletý Pagy jsou potomky samce Kamy a samice Upity. Od roku 2004 společně obývají pavilon Indonéská džungle. Nyní nastal čas, kdy se vydají do světa. „Ve spolupráci s koordinátorem chovu orangutanů jsme se rozhodli umístit orangutany do bratislavské zoo, kde byl postaven nový pavilon,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „V pondělí 19. 4. proběhne transport za účasti všech našich chovatelů,“ dodal.
 
Filip se narodil 27. 3. 2000 v zoo v Hodoníně. Jeho matka Upita neměla po porodu mléko, takže ho ošetřovatelé odchovali uměle. Ke Kamovi s Upitou se Filip znovu vrátil, když mu bylo asi 9 měsíců. Upita mezitím znovu zabřezla a záhy po navrácení Filipa do skupiny porodila Pagyho. Filip je velmi zvídavý a něžný, velmi rád se mazlí. Ačkoliv je starší, podřizuje se svému bratrovi.
 
Pagy se narodil 23. 7. 2001 také v Hodoníně. Odchován už byl ale přirozenou cestou. „Pagy je na rozdíl od Filipa pěkný raubíř, ale na druhou stranu trošičku zbabělec. Vždycky, když jde do tuhého, hledá záchranu v máminých sukních. Vůči Filipovi se chová dominantně a už se mu dokonce začal tvořit hrdelní vak,“ říká Denisa Ryšková. 
 

S Filipem a Pagym se můžete o tomto víkendu rozloučit – navštivte Indonéskou džungli v Zoo Praha!

 

Orangutan sumaterský Filip, © Jiří Trojánek

 


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru