Sedm mláďat vzácného varana komodského

Novinky u zvířat

29. 10. 2009


Po gepardech další chovatelský úspěch pražské zoo v jednom týdnu

Po 208 dnech napjatého čekání se v líhni pražské zoo vylíhlo z vajec sedm mláďat největších ještěrů světa, varanů komodských.

Mláďata, která se od robustních dospělých varanů liší stromovým způsobem života, stavbou těla i výrazně pestrým zbarvením, měří kolem 45 centimetrů a váží přibližně 100 gramů. Dospělý pár varanů přišel do Prahy do pavilonu Indonéská džungle v roce 2004 (přesně před jeho otevřením) jako dar indonéské prezidentky prezidentu Václavu Klausovi.


Rozmnožil se zde již podruhé, což je evropský unikát – varani komodští patří mezi nejobtížnější chovance a evropské odchovy mimo Prahu se zatím dají počítat na prstech jedné ruky. Jedním z největších problémů jejich chovu je vnitrodruhová agresivita, každé připouštění samce k samici je velice riskantní, musí se přesně načasovat a monitorovat.


Odchov mláďat bude probíhat v zázemí pavilonu velkých želv. V expozici tohoto pavilonu jsou však k vidění jejich o dva roky starší sourozenci. Jejich komentované krmení probíhá každou neděli.

líhnutí varana komodského (foto - Petr Velenský)
líhnutí varana komodského (foto - Petr Velenský)

všech sedm mláďat
všech sedm mláďat

detail jednoho z nich
detail jednoho z nich


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru