GEPARDÍ MLÁĎATA

Novinky u zvířat

08. 08. 2008


Tisková zpráva

Tak jako loni, může se i letos pražská zoo radovat z narození gepardích mláďat. Tentokrát jsou čtyři – 1 samec a 3 samičky (loni jich bylo 5).

V loňské tiskové zprávě jsme uváděli, že se gepardí odchov podařil po dlouhých 10 letech. Letošní geparďata jsou tedy živým důkazem toho, že je chovný pár velmi dobře sestaven, že se nejedná o náhodu a že koncepční chovatelská práce odborníků z pražské zoo opět nese své ovoce.

Malí gepardi se narodili 29. července. Matka Wazima, narozena v holandském Wassenaar v roce 2003, se o mláďata stará vzorně, otcem je Eddie, narozen v r. 2004 v JAR.
Mláďata se nacházejí v chovatelském zázemí, zatím nejsou k vidění pro veřejnost.

V historii se v pražské zoo narodilo celkem 47 gepardů, první v roce 1972 - tato mláďata představovala zároveň jeden z prvních odchovů gepardů na světě v lidské péči.

ČR patří tradičně mezi silné chovatelské regiony - gepardy zde rozmnožuje a odchovává Praha, Dvůr Králové a Olomouc. Rozmnožování gepardů v lidské péči není zcela jednoduché, zejména kvůli snížené reprodukční aktivitě gepardů žijících trvale pospolu. Nezbytným prvkem chovu je tak častá "rotace" zvířat mezi jednotlivými chovateli.

Gepard (Acinonyx jubatus) je výjimkou mezi kočkovitými šelmami – především nemá v dospělosti zatažitelné drápy, což souvisí s tím, že je vynikajícím běžcem. Během dvou vteřin dokáže zrychlit z klidu na 60 km/h a na kratší vzdálenost vyvine rychlost až 110 km/h! Rychlému běhu napomáhá kromě dlouhých končetin neobyčejně pružná páteř a skutečnost, že je mimochodník. Gepardi jsou samotáři, péči o mláďata obstarává jen samice. Mláďata mají po narození světlou vtyčenou hřívu na krku a na hřbetě. Jsou šedaví, mají však typickou puntíkovanou kresbu dospělých.
Gepardíci 2008 (foto dr. R. Vodička)
Gepardíci 2008 (foto dr. R. Vodička)


Sameček narozený 2. května v Zoo Praha je vnukem slavného Kamy, který byl prvním orangutanem narozeným nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Genetické testy potvrdily domněnky chovatelů, že mládě orangutana sumaterského narozené 2. května v Zoo Praha je sameček. Malému lidoopovi nyní pomůže vybrat jméno veřejnost. Návrhy mohou lidé psát ode dneška do konce května pod...

Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...




Přihlášení k newsletteru