Kotulové

Novinky u zvířat

02. 07. 2004


Kotulové se zabydlují v nové expozici.

V sobotu, 26. června, jsme otevřeli nový přednáškový sál a sousední expozici pro jihoamerické opičky kotuly veverovité. Máme skupinku tvořenou 1 samcem a 9 samicemi, kteří k nám přišli 8. června. Pocházejí z chovné stanice v Jižní Americe, dovoz zprostředkoval obchodník. Každý den ráno dostávají kotulové oříšky, jejich jídelníček je tvořen dále zvláštními kroužky lisovanými z drcených cereálií, sušeného kuřecího masa, vitaminů (hlavně D3) a minerálních látek. Také krmná směs obsahuje hodně vitaminu D3, který je pro tyto opičky ze zdravotního hlediska naprosto zásadní. Velkou část jídelníčku představuje nejrůznější hmyz (skupinka ho spořádá denně kolem půl litru).
Kotulové mají možnost chodit do otevřené části expozice, kam se dostanou i návštěvníci, a to po můstku přes vodní příkop, který je opatřený elektrickým roštem (není tedy přístupný pro psy). Zatím si na nové prostředí zvykají a drží se spíš v ubikaci a jejím sousedství, tedy vlastně ve svém teritoriu, v němž se cítí bezpečně.





V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru