První gorila v českých zoo!

Novinky u zvířat

14. 12. 2004


V pražské zoo se narodilo první mládě gorily nížinné v českých zoologických zahradách.

V pondělí 13.12. brzy ráno se v Zoo Praha stala velká událost – 12-leté samici gorily nížinné Kijivu se narodilo dlouho očekávané mládě! 

Ještě koncem minulého týdne se zdálo, že bude termín porodu posunut. Kijivu totiž dosud neprojevovala žádné zjevné známky pokročilé březosti.  V pondělí v noci však proti očekávání ošetřovatelů začal porod, který Kijivu zvládla zcela sama. Mládě se narodilo živé a s dobrými reflexy a matka i mládě se při něm chovali zcela přirozeně. Kijivu odkousla pupeční šňůru, mládě očistila a přitisknuté k sobě od prvních chvil chránila. Mládě se záhy pokoušelo sát mléko.

 

Ošetřovatelé se snaží zachovat zcela přirozený průběh porodu i mateřské péče a minimálně do něj zasahovat. Proto je v pavilonu goril nařízen maximální klid a pavilon bude na několik dní uzavřen. Kijivu s mládětem je pod dohledem svých ošetřovatelů 24 hodin denně. Důležité je také zcela klidné chování ostatních členů skupiny – 14-letého samce Richarda a 13-leté samice Shindy, kteří novou situaci ve svém teritoriu respektují. Z důvodu zachování klidu u zvířat rovněž dosud neznáme pohlaví mláděte. 

 

O dalším postupu pracovníků zahrady rozhodne prvních 48 hodin po porodu. Nejdůležitější je teď pro mládě přirozený průběh kojení a vylučování. Podle dosavadních pozorování vše probíhá v pořádku. Pokud by nastaly problémy s tvorbou nebo sáním mléka, situace si vyžádá pomoc lidí. Pracovníci zoo jsou v takovém případě připraveni podpořit tvorbu mléka u samice medikálně, eventuálně mládě matce dočasně odebrat k umělé výživě. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že k této variantě nebude třeba přistoupit a že mládě zůstane plně v péči matky.

 

Aby měla gorilí rodina klid, bude pavilon minimálně do pátku pro veřejnost uzavřen. Když půjde vše dobře, budou do něj moci návštěvníci opět přijít o víkendu 18.-19.12. Máme však velkou prosbu: nefotografujte v pavilonu s bleskem. Samce Richarda to velice zneklidňuje, útočí na sklo a mohl by nechtěně podráždit i Kijivu s mládětem, kteří by měli být k vidění přímo v expozici spolu s ostatními gorilami. 

Pro všechny pracovníky Zoo Praha je narození tohoto mimořádně vzácného mláděte několik dní před vánočními svátky tím nejcennějším vánočním dárkem.





Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru