Varani

Novinky u zvířat

24. 08. 2005


Co nového u varanů komodských? Čtěte dál.

Na jaře jsme se zmiňovali o pozorovaném páření u našeho páru varanů komodských. Došlo k němu v polovině června, a tak chovatelé spočítali, že pokud by bylo úspěšné, mohla by samička klást vajíčka v době od 5. do 20. srpna. Již koncem července se u samice začaly projevovat nejůznější známky gravidity: odmítala přijímat potravu a začala intenzivně hrabat. Proto chovatelé 10. 8. pro jistotu oddělili samce do nory, aby náhodou vejce nepoškodil či dokonce nezlikvidoval.

Minulý týden, 18. 8., samička spořádala 2 potkany a nadále pokračovala v hrabání, i když ne tak usilovně jako dřív. Kurátor chovu plazů p. Velenský samici bedlivě sledoval a nutno říci, že během dalšího víkendu poněkud zneklidněl. Z různých zoo v Evropě a v USA je totiž známo, že ze 13 samic, které zde uhynuly, jich mělo 10 poruchy pohlavních orgánů právě na prahu dospělosti, tedy v kritickém období, v němž se nachází i naše samička. Proto byl na toto pondělí, 22. 8. večer, přivolán tým veterinárních lékařů z plzeňské zoo a spolu s naším veterinářem dr. Vodičkou samici důkladně vyšetřili pomocí ultrazvuku. Bylo zjištěno, že samice nemá v břišní dutině ani vejce, ani žádné patologické změny na vaječnících, takže se všem ulevilo. Chovatelé pak ještě pro jistotu prohrabali doslova každé zrnko písku v expozici i v zázemí, zda se snad samici nepodařilo vajíčka ukrýt. Protože nic nenašli, samce opět vypustili.

Vysvětlení? Zřejmě spočívá v mládí a tudíž nezralosti obou partnerů . Páření vyvolalo pravděpodobně u samice "nepravou březost" - chování obdobné tomu, jaké by projevovala při skutečné graviditě. Další snahy o páření připadají v úvahu za 4 měsíce.

Poznámka na závěr: Samec dnes měří 190 cm a váží 14,7 kg, samička měří 170 cm a váží 10,2 kg. Od svého příchodu v listopadu 2004, tedy za 9 měsíců, vyrostli asi o 20 cm a téměř zdvojnásobili svou hmotnost.





V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru