Očekáváme další gorilí mládě!

Novinky u zvířat

12. 09. 2006


Nadějná zpráva z pavilonu goril

Pokud se nestane něco neočekávaného, v pražské zoo se na konci ledna nebo na začátku února příštího roku narodí další gorilí mládě. Potvrdily to testy březosti, které byly opakovaně pozitivní u nejstarší členky pražské gorilí skupiny Kamby.

 

Kamba je jedna z posledních goril v evropských zoo narozených ještě ve volné přírodě. Odchycena byla jako mládě, většinu života strávila v Zoo Lipsko. Před příchodem do Prahy žila 8 let v Zoo Dvůr Králové nad Labem. Dnes je jí 34 let.

 

Pobyt Kamby v Zoo Praha nebyl vůbec jednoduchý. Přišla k nám v roce 2001 se svým samcem Tadaem v rámci sestavování nové skupiny do nového gorilího pavilonu. Po roce se však museli oba stěhovat zpět za dramatických povodňových okolností. Když se pavilon po dalším roce zrekonstruoval, váhali jsme s návratem obou zvířat. Zejména samec Tadao neplnil ve skupině roli vůdčího samce a jeho chování nesměřovalo k rozmnožení skupiny. Zoo Praha proto Tadaa nahradila mladým samcem Richardem ze Zoo Paignton v Anglii. Ten záhy zplodil se samicí Kijivu Moju, první gorilí mládě narozené v České republice (13.12.2004).

 

Až do ledna tohoto roku zůstávala Kamba s Tadaem ve Dvoře Králové. Nedařilo se nám najít za ni náhradu, aby se mohla vrátit do Prahy bez Tadaa a samec ve Dvoře nezůstal sám. Vzhledem k jejímu vysokému věku však každým rokem ztrácena šanci na zabřeznutí. Gorily se v zajetí dožívají 40-45 let, samice však po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce. Biologický čas tak ubíhal Kambě mnohem rychleji než mladším samicím.

 

Kamba nikdy ve svém životě mládě dosud neměla. Úspěšný otec Richard v Praze byl její poslední šancí na mateřství. Proto se Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové rozhodly dále nečekat a přistoupit k nelehkému kroku. V lednu byla Kamba přestěhována zpět do pražského pavilonu, do nově složené skupiny s Kijivu, Shindou, Richardem a Mojou. Příchod Kamby mohla v přímém internetovém přenosu sledovat i veřejnost díky projektu Odhalení rozhlasové stanice ČRo Leonardo. Kamba si musela svou pozici v nové skupině tvrdě vybojovat, ale zvládla to na svůj věk velmi dobře.

 

V nové skupině začala záhy plnit roli uvážlivé, zkušené samice. Důležité bylo zejména to, že se sblížila s mládětem Mojou, které s ní trávilo dokonce více času než s matkou Kijivu. Samec Richard ji však pářil minimálně. Kambě neprobíhala plnohodnotná říje. K ní došlo až v květnu po nasazení podpůrných hormonálních prostředků. V květnové říji napářil Richard Kambu minimálně 4x a v té době došlo i k početí nového mláděte. Březost pak potvrdily testy opakovaně několikrát v průběhu celého léta.

 

Zabřeznutí Kamby je velkým úspěchem spolupráce Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové. Pro Kambu samou pak představuje šanci na obrovské rozvinutí jejího vlastního života, byť téměř na poslední chvíli. Soudě podle jejího vřelého vztahu k Moje, je na prahu období, po kterém celý život toužila. V Zoo Praha uděláme vše pro to, aby Kamba mládě donosila, porodila a odchovala v pořádku.

 





Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru