První mláďata roku 2008

Novinky u zvířat

02. 01. 2008


Beránek ovce kamerunské a želvy pardálí

Hned v brzkých ranních hodinách se na Nový rok narodil beránek ovce kamerunské. Stalo se tak ve stáji oblíbené Dětské zoo v dolní části areálu, kde je již nyní mládě k vidění.

Mezi první mláďata roku 2008 patří také 3 želvy pardálí.
Z krásně zdobených mláďat mají chovatelé velkou radost, protože chov jihoafrických želv pardálích není jednoduchý. V prvním roce chovu se mláďata nelíhla a všechny vejce vypadaly neoplozeně, navzdory nadějné aktivitě samce. Poté pražští chovatelé přišli na to, že vývoj zárodků ve vejcích nastartuje měsíční podchlazení na teplotu kolem 15°C. V současnosti tedy snůška kulatých čtyřcentimetrových vajec putuje nejprve do teploty 30°C, po 40 dnech přichází opět zhruba na měsíc na řadu chladný sklep, a poté se mláďata začínají vyvíjet v 31°C teplém inkubátoru.
Teplota v této poslední fázi vývoje rozhoduje o pohlaví mláďat: teplota pod 30°C vytváří samečky, z vajec inkubovaných nad 31,5°C se líhnou pouze samičky. Inkubační doba novoročních mláďat tedy v součtu činila 188 dní, mláďata jsou 5 cm velká a váží kolem 35 gramů.
Návštěvníci se s nimi budou moci setkat od víkendu v kamenném domečku dospělých želv pardálích u pavilonu Afrika zblízka.

První mláďata roku 2008


Černobílé zbarvení získá mládě zhruba ve třech měsících věku, v jednom roce by pak již mělo mít plně vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetu. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zatím mu černají jen uši a dlaně, již brzy se ale přidá i obličej a do roka bude mít dospělý šat. Zářijové mládě guerézy pláštíkové, které přišlo na svět v beránčí srsti, se právě v těchto dnech začíná zbarvovat....

Mláďata křovinářů ostnitých ve žluté formě jsou ve své expozici snadno k nalezení. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Čtyři zdědili žlutou barvu po matce, avšak jeden je po otci zeleno-růžový. Mláďata jedovatých křovinářů ostnitých jsou nově k vidění v Pavilonu šelem a plazů v Zoo Praha. Návštěvníci je spolehlivě naleznou doslova v teráriu...




Přihlášení k newsletteru