Podrobná zpráva o úhynu sloní samičky Amalee

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  31. 01. 2023


V pátek 27. ledna jsme vás informovali o tom, že nejmladší slůně v Zoo Praha, samička Amalee, bohužel podlehla slonímu herpesviru. Nyní přinášíme podrobnější informace z pohledu vrchního chovatele slonů a veterináře.

Samička slona indického Amalee (9. května 2020 – 27. ledna 2023). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Samička slona indického Amalee (9. května 2020 – 27. ledna 2023). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pondělí 23. 1. 2023

Ranní tréninková rutina Amalee byla v polovině přerušena pro její časté odcházení z boxu. Odměny přijímala. Jinak fungovala naprosto normálně. 

Úterý 24. 1. 2023

Ranní trénink byl o něco horší než v pondělí, Amalee reagovala na povely, ale některé odměny odmítala. Trénink byl zastaven již na začátku pro nedostatek zájmu z její strany. Seno a okus přijímala normálně. S Amalee byl vždy trochu problém, možnost trénink odmítnout a postavit si hlavu občas využívala.

Navíc došlo v úterý dopoledne k situaci, kdy si Amalee při souboji s Lakunou zlomila kel. Souboj vyprovokovala a v plném běhu udeřila hlavou do boku Lakuny. Tím si zlomila pravý kel, který byl čistě zlomen hluboko v lůžku, ale bez obnažení pulpy. Amalee byla i tak nadstandardně aktivní a přijímala potravu.

Středa 25. 1. 2023

Ráno byla Amalee oproti normálu lehce apatická, se zvýšenou tělesnou teplotou 38 °C, což je cca o 1–1,5 °C nad jejím normálem. Odměny přijímala a na běžné povely reagovala. Po chvíli mytí běžnou hadicí ale odmítla dále spolupracovat a odešla. Pokusili jsme se o odběr krve, ušní vénu se podařilo napíchnout, ale Amalee opakovaně odcházela. Krev se odebrat nepodařilo. Následně jí byla orálně podána analgetika v tekuté formě (snížení případné bolesti a teploty). Po poledni byla vpuštěna do výběhu s ostatními, ven šla běžnou rychlostí. Pobyt venku byl omezen na 60 minut.

Po návratu z výběhu byla s matkou oddělena a byla jí podána další analgetika (jiný mechanismus účinku – vyšší antipyretický a analgetický efekt), tentokrát ve formě rozdrcených tablet podaných v tekutém mixu z banánů, medu a sirupu. Tělesná teplota byla odpoledne standardní, tedy 36,4 °C.

Bylo rozhodnuto, že pokud podání léků nepovede ke zlepšení stavu, bude ve čtvrtek ráno s Janitou sedována. Prioritou bylo odebrat krev na vyšetření a aplikovat další medikamenty.

Čtvrtek 26. 1. 2023

U Amalee došlo k viditelnému zhoršení stavu, byla velmi apatická a s lehkým otokem kolem očí (porovnáno s fotografiemi z předchozího dne). Tělesná teplota 39,5 °C, tedy o 2–2,5 °C nad normálem.

V 9:37 bylo přistoupeno k sedaci Janity a následně i Amalee, které byla odebrána krev a moč, byly jí aplikovány léky (antibiotika, analgetika, protitetanové sérum, vit. E + selen, ochranná léčba jater, stimulace imunity), infuze (roztok odpovídající stavu + glukóza) a byla zavodněna i rektálně.

10:50 Po ukončení sedace jsou obě slonice aktivní
11:05 Amalee přijímá seno
11:50 Spojeny s Lakunou a Tamarou
Okolo 14:20 si Amalee lehla ve stáji a odmítala vstát. Nespala, ostatní slonice ji zkoušely zvedat. Nereagovala na ně, ani na chovatele. V 14:45 sama vstala a začala běžně fungovat.

Vyšetření krve prokázalo výrazný pokles krevních destiček, po odvozu vzorku do SVÚ Praha byla potvrzena vysoká nálož viru EEHV v krvi.

Rozhodli jsme se aplikovat Amalee transfuzi plazmy, k vyrovnání klesající hladiny krevních destiček. Z našich slonů byli určeni jako dárci Shanti a Ankhor. Současně probíhala komunikace s dalšími zoo ohledně získání plazmy od jejich slonů (pozn.: je nutno využívat čerstvou plazmu, mražená nemá takové účinky). Shanti byla odebrána krev na malý a velký křížový test s krví Amalee, u Ankhora se využilo sérum odebrané ve středu. Oba sloni testem v laboratoři (přímo na sklíčku a následně i pod mikroskopem) prošli a vzhledem k lepší manipulaci byla vybrána pro odběr krve slonice Shanti.

17:42 Shanti sedována. Následný odběr krve na plazmu z pánevních končetin a levého ucha – odebrány 3 vaky
18:42 Shanti – ukončení sedace
19:00–22:00 Amalee často leží, zejména po 21. hodině. V závěru časového úseku má průjem a je viditelně oteklá v obličeji
22:47 Sedace Janity
22:57 Sedace Amalee – aplikace léků, další infuze, plazma od Shanti, zavodnění a podání mixu rozdrcených antivirotik s vodou do rekta
23:52 Ukončení sedace u Amalee i Janity

Pátek 27. 1. 2023

0:06 Vpuštěny zpět do společné prostory
0:07 Problémy s motorikou
0:08 Padá k zemi
0:13 Úhyn Amalee
0:20 Vpuštění Tamary a Lakuny k Janitě a Amalee
0:25 Vpuštění Gulab a Shanti k ostatním

Všechny slonice měly možnost se „rozloučit“, a to včetně Gulab a Shanti, které běžně společnou stáj s ostatními nesdílejí.

Následně proběhla v prostorách karantény pitva. Zjištěné nálezy odpovídají infekci EEHV – HD, tzn. hemorrhagické formě EEHV. Nejvíce postižené orgány – zažívací trakt, srdce, mízní uzliny, slezina.

Více informací o sloním herpetu najdete v tomto článku.

Martin Kristen a Roman Vodička 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru