Dvě skupiny goril v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  30. 06. 2022


V areálu zoo Praha můžete gorily navštívit hned na dvou místech. Zatímco v pavilonu Rezervace Dja je k vidění chovná skupina, zde, v Centru Méfou, můžete pozorovat naši samčí skupinu goril.

ZALOŽENÍ NOVÉ CHOVNÉ SKUPINY
V červnu 2022 byly samice goril nížinných s nedospělým samcem Ajabuem přesunuty do nového pavilonu goril s cílem založit tam chovnou skupinu s nově příchozím samcem doporučeným koordinátorem Evropského chovného programu (EEP)* goril. Richard zůstal zde, ve starém pavilonu. Jeho rod je v evropských zoologických zahradách již nadměrně zastoupen a není žádoucí, aby se on nebo jeho synové dále množili.

* Evropské chovné programy (EEP) jsou společné programy evropských zoologických zahrad zajišťované Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Jejich cílem je udržet prosperující (záložní) populace ohrožených druhů. Důležitou součástí programů je tak i plánování chovu, které má zabránit příbuzenskému křížení zvířat.

RICHARD V ČELE MLÁDENECKÉ SKUPINY
Tak jako stárnoucí samci v přírodě, byl i Richard, vůdce někdejší skupiny, nahrazen mladým stříbrohřbetým samcem. Volně žijící samci goril, kteří nemají své samice, se někdy sdružují do skupin. Richard ve starém pavilonu žije se svými syny Kiburim a Nuruem. Plní zde důležitou roli dominantního samce mládenecké skupiny, která je díky jeho přítomnosti stabilnější.

VÝHODY VYTVÁŘENÍ SAMČÍCH SKUPIN V LIDSKÉ PÉČI

  • Redukce stresu dospívajících samců
    Mezi vůdčím samcem a jeho dospívajícími syny dochází v harému, za přítomnosti samic, ke konkurenčním bojům.
  • Spokojený život „nadbytečných samců“
    Jedná se o přirozený způsob zajištění potřeb socializace nerozmnožujících se samců.
  • Chov „záložních samců“
    Pokud je třeba nahradit vůdčího samce chovné skupiny (řízení chovu, úhyn stříbrohřbetého samce), může být nahrazen samcem ze samčí skupiny.

 

TWO GROUPS OF GORILLAS AT PRAGUE ZOO

Prague Zoo has two places where you can visit the gorillas. While you can see the breeding group in the Dja reserve, here in the Méfou centre, you can observe our bachelor group og gorillas.

SETTING UP A NEW BREEDING GROUP
In June 2022, the female western lowland gorillas, along with the juvenile male Ajabu, were moved to the new gorila house with the aim of establishing a breeding group with the newly arrived male, who was recommended by the European Gorilla Breeding Programme (EEP)* coordinator. Richard stayed here in the old pavilion. His genes are already over-represented in European zoos, and it is not beneficial to let him or his sons breed further.

* European Breeding Programmes (EEP) are joint programmes run by the European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Their aim is to maintain thriving (back-up) populations of endangered species. An important part of the programmes is to prevent inbreeding by breeding management.

THE ADVANTAGES OF FORMING ALL-MALE GROUP IN CAPTIVITY

  • Reducing the stress amongst adolescent males
    In the harem, in the presence of females, competitive fights break out between the male leader and his adolescent sons.
  • A happy life for the “surplus males”
    This is a natural way of ensuring that non-breeding males become “socialised”.
  • Rearing “reserve males”
    If the leader of a breeding group needs to be replaced (breeding management, a silverback dies), he can be replaced by a male from the bachelor group.

Photo: Petr Hamerník, Zoo Praha   Photo: Lucía Gandarillas

Chovná skupina v novém pavilonu goril (Rezervace Dja) byla utvořena díky příchodu samce Kisumy (vlevo) a samice Duni (vpravo), dcery slavné Moji.
The breeding group in the new gorilla house (Dja Reserve) was formed thanks to the arrival of male Kisuma (left) and female Duni (right), daughter of the famous Moja.

Photo: Petr Hamerník

Samci Kiburi (vpravo) a Nuru (vlevo) vytvořili spolu se svým otcem Richardem mládeneckou skupinu .
The males Kiburi (right) and Nuru (left) have formed a bachelor group with their father Richar.
Foto / Photo: Petr Hamernik

Photo: Tomáš Adamec

Samec gorily nížinné Richard je otcem pěti úspěšně odchovaných mláďat
Richard, the male western lowland gorilla, fathered five offspring
Foto / Photo: Tomáš Adamec


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru