Zoo Praha získala luskouny

Novinky u zvířat

Alena Maděrová  |  14. 04. 2022


Dnes, ve čtvrtek odpoledne, převzala Zoo Praha dva luskouny krátkoocasé, samce Guo Bao a samici Run Hou Tang, které z Tchaj-wanu přivezli dva pracovníci Taipei Zoo. Pro luskouny byla přestavěna noční expozice v pavilonu Indonéská džungle, kde budou po absolvování měsíční karantény patrně 15. května poprvé představeni návštěvníkům. Zoo Praha je teprve druhým chovatelem těchto pozoruhodných savců v Evropě.

Samice Run Hou Tang v Taipei Zoo ještě před cestou do Prahy. Foto Taipei Zoo Samice Run Hou Tang v Taipei Zoo ještě před cestou do Prahy. Foto Taipei Zoo

„Luskouni jsou na první pohled výjimeční tím, že mají tělo pokryté šupinami. Proto bývají označováni jako oživlé šišky,“ vysvětluje jejich jedinečnost ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Naše úsilí získat je pro Zoo Praha však bylo motivováno především tím, že jsou v oblastech svého výskytu masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Usilujeme o jejich ochranu jak ve střední Africe, tak v jižní Asii, a proto je chceme představit i české veřejnosti.“

„Díky partnerské smlouvě mezi Prahou a Tchaj-pejí do Prahy přicestoval vzácný pár luskounů krátkoocasých. Velmi za ně Tchaj-wancům děkuji. Mám radost, že pražská zoologická zahrada, která je jednou z nejlepších na světě, se stane jejich novým domovem. Na konci dubna budou moci Pražané na čtrnáct dní hlasovat online o jejich českých přezdívkách také prostřednictvím Portálu Pražana,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Chov luskounů je mimořádně náročný. Musí mít zajištěno správné rozpětí teplot či velmi vysokou vlhkost, ale největší problém představuje jejich potrava. V přírodě se živí mravenci a termity, které jim v Praze nahradí speciální směs, jejíž základ tvoří včelí larvy.

Během prvních dnů dohlédnou v Praze na luskouny kurátor a veterinární lékař z jejich domovské zoo. Luskouni už byli umístěni v noční expozici pavilonu Indonéská džungle, musí si zde však zvyknout a také absolvovat povinnou podovozní karanténu. Aby měli klid, bude v následujících dnech pavilon zčásti uzavřen a až do poloviny května zůstanou jejich prostory zakryté.

„Pražské“ luskouny krátkoocasé lze již nyní adoptovat či sponzorovat nebo jim můžete zakoupit naše Stravenky pro zvířata.

Pomáháme jim přežít

Zoo Praha nicméně o ochranu afrických i asijských luskounů usiluje dlouhodobě. „V Kamerunu podporujeme strážce chráněných území a v rámci projektu Toulavý autobus se snažíme o omezení lovu osvětou a vzděláváním místních obyvatel. V Laosu a na Sumatře jsme financovali vybudování záchranných stanic pro luskouny,“ připomíná ochranářské projekty ředitel Miroslav Bobek.

Ochranu luskounů i dalších druhů tak můžete i nadále podpořit převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43–680 466 0247/0100) nebo nákupem suvenýrů na e shopu Zoo Praha v sekci s názvem Pomáháme jim přežít . A v neposlední řadě samozřejmě také návštěvou Zoo Praha.

Protože není možné luskouny fotografovat či natáčet v průběhu karantény, nabízíme alespoň video, které nastiňuje motivaci k jejich chovu v Zoo Praha. V první části přibližuje ohrožení, kterým luskouni čelí v Africe, druhá část pak obsahuje záběry příchozích jedinců pořízené ještě v Taipei Zoo: https://bit.ly/3vxUTf7 Autor David Rauch

Chovatelka luskounů v Taipei Zoo drží samičku Run Hou Tang. Foto Taipei Zoo


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru