Úspěch v chovu želvy tuniské

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  11. 01. 2022


Želva tuniská neboli želva žlutohnědá tuniská je severoafrický poddruh želvy žlutohnědé. Je zařazena v nejpřísnější kategorii ochrany CITES A.

Mládě želvy tuniské, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Mládě želvy tuniské, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V Tunisu jsou jak živé želvy, tak i vypreparované krunýře nebo výrobky z nich předmětem obchodu se suvenýry. Je ovšem třeba varovat turisty, že jejich dovoz do ČR je striktně zakázán. Patří navíc k choulostivým želvám a jejich chov není snadný. Nalezené želvy jsou zabavené a člověk, který je přivážel se vystavuje přísným sankcím.

Takto se želvy tuniské dostaly v roce 2006 do zoo Praha. V roce 2009 se nám poprvé podařilo je rozmnožit a odchovy jsou od té doby docela pravidelné.

Letošní mládě se ovšem vymyká tím, že je prvním mládětem druhé generace, tedy že oba jeho rodiče přišli na svět již u nás. Zdárné přivedení mláďat do dospělosti a k rozmnožování dokazuje, že jsme pochopili nároky a potřeby tohoto druhu a podařilo se nám je naplnit. Rodiče malé želvičky jsou desetiletí.

Mládě se vylíhlo po 71 dnech inkubace v líhni, nastavené na 31°C. Měří 2,8 cm (želva tuniská je jednou z nejmenších suchozemských želv) a váží 7 gramů. První měsíce bude odchovávána v zázemí Pavilonu velkých želv.

Želva tuniská bývá mezi chovateli přezdívána „nabeulka“. Proč? Byla totiž popsána v roce 1990 podle severotuniského města Nabeul (Nábul), její odborný název zní Testudo graeca nabeulensis.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru