Mládě ježury australské v Zoo Praha už má první bodliny, je mu 100 dní

Novinky u zvířat

Lucie Dosedělová  |  15. 07. 2021


Historicky úplně první mládě ježury australské v Zoo Praha rychle přibývá na váze. Po dnešním posledním vážení už má více než čtyři sta gramů. Vůbec poprvé mohou chovatelé sledovat vývoj mláděte už od jeho vylíhnutí díky kamerám umístěným v noře.

Mláděti ježury australské v Zoo Praha je dnes přesně 100 dní. Velmi dobře prospívá a přibývá na váze. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha Mláděti ježury australské v Zoo Praha je dnes přesně 100 dní. Velmi dobře prospívá a přibývá na váze. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Jde o první mládě v naší zoo a víme o každém jeho pohybu už od prvního dne. Odchov v jiných zoologických zahradách byl sledován až po několika týdnech od vylíhnutí, máme tedy díky pozorování dění na kamerách řadu nových poznatků o chování matky a mláděte,“ popisuje chovatel David Vala.

V minulém století se ježury podařilo v celé Evropě odchovat jenom jednou a v tomto století je odchovaly všeho všudy tři zoologické zahrady. Malá ježura prozatím měří 19 centimetrů a od vylíhnutí přibrala na 405 gramů. V dospělosti může mít od dvou do pěti kilogramů.

„Máme před sebou stále několik důležitých měsíců. Mládě zatím skvěle prospívá, už jsou patrné první ostny. Je pořád aktivnější a matka se o něj velmi dobře stará. Pravidelně jej jednou za dva až tři dny kojí,“ upřesňuje každodenní sledování mláděte chovatel David Vala.

Ježura je spolu se svou matkou umístěna v zázemí. Návštěvníci ale mohou v Darwinově kráteru pozorovat druhý pár ježur. A v australské expozici je toho k vidění mnohem více. Výběh ďáblů medvědovitých v těchto dnech díky vzrostlým rostlinám připomíná opravdový Darwinův kráter na Tasmánii – čtyřčlennou skupinu zde mohou návštěvníci sledovat nejen v podvečer, ale také během dne. K vidění jsou také mláďata hus kuřích. Při prohlídce Darwinova kráteru by návštěvníci jistě neměli vynechat ani zastávku u klokánků krysích v čele s rekordně starou samicí Prašivkou a v průchozím výběhu klokanů obrovských a rudokrkých se mohou těšit hned na tři mláďata.

Jako v pravém Darwinově kráteru na Tasmánii to v těchto dnech vypadá ve výběhu ďáblů medvědovitých. Mezi vzrostlými rostlinami mohou návštěvníci během dne sledovat celou skupinu – Sumac, Nutmeg, Aniseed a Laurel. Na fotografii je samice Aniseed. Autor: Oliver Le Que, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru