Mimořádně úspěšný odchov zoborožců a dvojzoborožců v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  17. 07. 2020


První polovina letošního roku byla v pražské zoo velmi bohatá na cenné ptačí přírůstky. Jedněmi z nejvýznamnějších jsou mláďata zoborožců rýhozobých, zoborožců luzonských a dvojzoborožců nosorožčích, v jejichž chovu drží Zoo Praha prvenství i rekordy.

Dvojzoborožec nosorožčí je největším druhem dvojzoborožce. Přilba na zobáku může působit masivně, ve skutečnosti se však jedná o velmi lehký útvar vyplněný především vzduchem. Na jeho povrchu je tenká vrstva rohoviny a uvnitř je zpevněný jen spletí tenkých kostěných trámečků. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Dvojzoborožec nosorožčí je největším druhem dvojzoborožce. Přilba na zobáku může působit masivně, ve skutečnosti se však jedná o velmi lehký útvar vyplněný především vzduchem. Na jeho povrchu je tenká vrstva rohoviny a uvnitř je zpevněný jen spletí tenkých kostěných trámečků. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Tito atraktivní ptáci původem z Asie na první pohled upoutají velkým zobákem opatřeným rohovinovou přilbou. Tvoří monogamní páry a v období hnízdění sameček svou partnerku i s mláďaty „zazdí“ ve stromové dutině a ponechá pouze malý otvor, kterým je krmí. V zoologických zahradách jsou chováni poměrně zřídka.

Světový rekord v odchovu dvojzoborožce nosorožčího

Letošním 16. a 17. mládětem Zoo Praha přepsala nejen vlastní rekord v počtu odchovaných mláďat od jedné samice dvojzoborožce nosorožčího v Evropě, ale samice Markéta dokonce pokořila světový rekord šestnácti odchovaných mláďat, který dosud držel pár hnízdící v Audubon Zoo v USA v letech 1985–2000. Markéta se svým tehdejším partnerem Prokopem zvládla i legendární odchov v roce 2013. „Jejich dutina byla při povodni již zčásti zaplavena a my jsme museli násilím vytesat samici i mláďata z dutiny,“ vzpomíná kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. „Po převozu na bezpečné místo samice přijala improvizovanou budku a hlavně péči o mláďata.“ Nyní Markéta pravidelně hnízdí s novým samcem.

První český odchov a další mláďata zoborožce rýhozobého

Zoborožec rýhozobý žije výhradně na Filipínách a spadá do kategorie ohrožených druhů – je totiž vázán na neporušené původní deštné lesy, které na filipínském souostroví závratnou rychlostí mizí. Zoo Praha se podílí na záchranném projektu pro tyto půvabné ptáky. První odchov zoborožce rýhozobého v Zoo Praha a zároveň v České republice se podařil roku 2017. Stejný rodičovský pár, jenž úspěšně hnízdí čtvrtou sezónu v řadě, letos odchoval mladého samečka. A poprvé má mláďata také druhý pár – minulý týden opustily hnízdní dutinu dvě samičky.

U mláďat zoborožců rýhozobých (vlevo) se rozpozná pohlaví ihned po vylétnutí z dutiny, protože jsou vybarveni stejně jako rodiče, jen v matnějších tónech. Typické rýhování zobáku získávají postupně během let, takže se dá podle vrásnění na zobáku odhadnout i věk starších ptáků. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha.

První mládě zoborožce luzonského v Zoo Praha

Další filipínský endemit – zoborožec luzonský – je velmi vzácně chovaný druh, mimo Filipíny ho nalezneme pouze v sedmi zoologických zahradách a ptačích parcích na světě. Dříve byl poddruhem zoborožce rýhozobého. Odlišuje se zejména méně kontrastním zbarvením rýdovacích per, chybějící cihlovou barvou na hrudi a břichu a celkově menší velikostí. V Zoo Praha se letos vylíhlo vůbec první mládě.

Společně s dalšími filipínskými druhy zoborožců rodu Penelopides je zoborožec luzonský příkladnou ukázkou druhové diverzity a míry endemismu filipínského souostroví. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru