Obě letošní slůňata už návštěvníci Zoo Praha uvidí venku

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  13. 05. 2020


Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se tento týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí vždy po poledni.

Obě slůňata při první, „zkušební“ procházce v travnatém výběhu Údolí slonů v úterý po poledni. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha. Obě slůňata při první, „zkušební“ procházce v travnatém výběhu Údolí slonů v úterý po poledni. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

„Pražský zázrak“ – tak označuje letošní slůňata ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Naráží tím na fakt, že jde o dvě krátce po sobě narozené samičky, které v Praze zůstanou a jednou zde položí základ vzniku nové rodinné skupiny. Zatím je návštěvníci mohou sledovat, jak společně poznávají svět.

Starší mládě, které porodila samice Tamara 27. března, aktuálně váží 138 kg a udělalo velký pokrok v používání chobotu. Mladší samička, jejíž matkou je slonice Janita, se co do výšky své nevlastní sestře již téměř vyrovná a váží aktuálně 128 kg. Obě slůňata jsou zvídavá, vitální a už se seznámila také se staršími slonicemi Gulab a Shanti, s nimiž pobývají ve venkovním výběhu. V budoucnu je čeká ještě setkání se společným otcem Ankhorem a s mladými samečky Rudim a Maxem.

„Pražský zázrak“. Dvě krátce po sobě narozené samičky slona indického v Zoo Praha. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru