Druhé letošní slůně je také samička

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  09. 05. 2020


Zoo Praha má šest týdnů po narození prvního letošního slůněte další důvod k radosti. V sobotu 9. května nad ránem porodila i samice slona indického Janita. Otcem mláděte je také tentokrát samec Ankhor.

Novorozené slůně se už krátce po porodu pokoušelo napít mléka. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha. Novorozené slůně se už krátce po porodu pokoušelo napít mléka. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

„Slůně je v pořádku, a jak se ukázalo dnes před čtvrtou, jde opět o samičku. To je opravdu skvělá zpráva!“ raduje se ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Máme již dvě pokračovatelky našeho chovu slonů.“ Sloni totiž žijí v mateřských liniích a obě letošní samičky tak budou moci ve stádu zůstat a v budoucnu se i rozmnožovat.

„Jak víte, na to, až Janita porodí, jsme čekali více než dva měsíce. Její březost trvala tentokrát 683 dní a byla tedy o více než šest týdnů delší než minule. Jsem rád, že je slůně v pořádku, a za nezměrné úsilí, které vynaložili v posledních týdnech, děkuji všem našim chovatelům slonů v čele s Martinem Kristenem a kurátorovi Pavlovi Brandlovi,“ dodává Miroslav Bobek.

Porod patnáctileté Janity, jejíž jméno v sinhálštině znamená „ta, která dává život“ nebo „plodná“, chovatelé sledovali prostřednictvím kamerového systému. Celý průběh byl zcela přirozený – bez lidského zásahu, v přítomnosti druhé samice a jejího slůněte –, tedy takový, jak by to bylo obvyklé i v přírodě. Obě mladé slonice, které byly do Zoo Praha dovezeny v roce 2012 ze Srí Lanky, získaly letošními porody zkušenosti na celý život a jednou je budou moci předat svým dcerám.

„V případě Janity to byla nová, nevyzkoušená situace a ověřili jsme si, že i ona přirozený porod zvládne. Porodila na pískovišti, starší letošní slůně se zdržovalo v její blízkosti a připojila se k nim i Tamara,“ uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Právě Tamara se těsně po porodu, který nastal v 1.48 ráno, postavila nad novorozené slůně, aby ho chránila. Teprve za několik prvních minut své místo nad malou slonicí přepustila jeho matce. „Tamara je typ samice, jakou by mělo mít každé sloní stádo – není příliš ambiciózní a je velmi starostlivá, a to nejen vůči vlastním mláďatům,“ doplnil vrchní chovatel Martin Kristen.

Slůně se poprvé postavilo zhruba za deset minut po porodu a od té doby se celá čtveřice drží pohromadě. Několik následujících dní nyní stráví slonice s mláďaty ve vnitřních prostorách Údolí slonů.

Vrchní chovatel slonů Martin Kristen a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek se slůňaty a jejich matkami (vpravo Tamara, teta novorozené samičky). Foto: Pavel Brandl, Zoo Praha.

První záběry novorozeného slůněte jsou k vidění na YouTube kanálu Krátce ze zoo:

.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru