Sloní samička byla v neděli poprvé venku

Novinky u zvířat

Petra Sivová  |  06. 04. 2020


Během slunečného a teplého nedělního odpoledne se sloní samička narozená v Zoo Praha 27. března 2020 poprvé podívala ven. Pod bedlivým dohledem matky Tamary a tety Janity se seznamovala s venkovním výběhem Údolí slonů. Poprvé se setkala i se svým otcem Ankhorem.

Sloní samička se v neděli poprvé podívala ven. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Sloní samička se v neděli poprvé podívala ven. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

S doposud nepoznaným prostorem – venkovním výběhem Údolí slonů – sbíralo slůně zkušenosti necelé dvě hodiny. „Téměř po celou dobu se drželo u své matky Tamary nebo slonice Janity. Obě slonice jej bedlivě střežily,“ říká kurátor chovu savců Zoo Praha Petr Brandl.

Poprvé se sloní samička setkala také se svým otcem Ankhorem. Zatím jen přes mříže. Přímé setkání se všemi samci, včetně jejích bratrů Rudiho a Maxe, ji čeká teprve, až trochu povyroste a naučí se bezpečně pohybovat ve výbězích.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru