Sloní samička pije od matky mléko

Novinky u zvířat

Petra Sivová  |  30. 03. 2020


Samička slona indického, která se v pátek 27. března 2020 narodila v Zoo Praha, váží 92 kilogramů a měří 86 centimetrů. Od matky Tamary již pravidelně pije mléko. Za předpokladu teplého počasí ji chovatelé již za několik dní plánují vypustit do venkovního výběhu.

Sloní samička se narodila v pátek nad ránem. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Sloní samička se narodila v pátek nad ránem. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Již o víkendu se režim v Údolí slonů začal po pátečním Tamařině porodu postupně stabilizovat. Během několika dní plánují chovatelé sloní skupinu spojit a za dobrého počasí by se malá samička mohla poprvé podívat i ven. To, že se jedná o samičku, je po chovatele dobrá zpráva. Protože sloni žijí v mateřských liniích, bude moci ve stádě v Zoo Praha zůstat.

Malá samička je druhým mládětem slonice Tamary, kterou Zoo Praha získala společně se samicí Janitou v roce 2012 ze Srí Lanky. Prvorozeným mládětem Tamary je čtyřletý sameček Rudi. Pražská sloní skupina nyní čítá osm jedinců o třech samcích a pěti samicích. Obývají Údolí slonů otevřené na jaře 2013. Zoo Praha očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

Sloní samička váží 92 kilogramů a měří 86 centimetrů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru