Obě pražská slůňata už váží přes tunu. Zoo se připravuje na narození dalších

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  22. 01. 2020


Co do zvídavosti a veselého skotačení, Max a Rudi v sobě slůňata ještě nezapřou, ale co do hmotnosti, i mladší Rudi již přesáhl tunu. Během posledního vážení ve středu ráno dosáhl přesně 1028 kg, o půl roku starší Max váží 1332 kg. V noci už obě mláďata spí odděleně od matek, které teď chovatelé připravují na – patrně březnové – porody.

Obě slůňata ze Zoo Praha už váží přes tunu. Během posledního vážení ve středu ráno dosáhl mladší Rudi přesně 1028 kilogramů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Obě slůňata ze Zoo Praha už váží přes tunu. Během posledního vážení ve středu ráno dosáhl mladší Rudi přesně 1028 kilogramů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Přes den naše slůňata tráví čas se zbytkem stáda, ale na večer už je od matek oddělujeme, protože se dá očekávat, že i tentokrát Tamara s Janitou porodí v noci. Samozřejmě chceme, aby měly na porod absolutní klid,“ vysvětlil vrchní chovatel slonů Martin Kristen. 

Podle dosavadních ultrazvukových vyšetření Tamary i Janity jsou mláďata živá a bez abnormalit, stejně tak slonice jsou v pořádku a vše má standardní průběh. Noví parťáci by tak k Maxovi a Rudimu – prvním slůňatům počatým i narozeným v Praze – mohli přibýt nejspíše v březnu. Otcem očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy. I ten ve středu samozřejmě absolvoval pravidelné vážení; jeho váha činí 4 398 kg.

Max, první slůně počaté i narozené v Praze, už váží 1332 kilogramů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Zoo Praha se připravuje na narození dalších dvou slůňat, která by se měla narodit patrně v březnu. Otcem očekávaných slůňat je Ankhor, původem z Barmy. Ten momentálně váží 4 398 kg. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru