Zoo Praha v současnosti jako jediná v Evropě odchovává makiho Ganzhornova

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  19. 11. 2019


V pražské zoo se 15. září narodilo mládě makiho Ganzhornova. Tito primáti přitom v evropských zoologických zahradách prakticky vymizeli; v letošním roce se jediné mládě narodilo právě v Zoo Praha.

Mládě makiho Ganzhornova (na fotografii nahoře) s matkou. Makiové jsou typičtí velkýma hnědýma očima a dlouhým huňatým ocasem. Jejich jemná srst má šedavou barvu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Mládě makiho Ganzhornova (na fotografii nahoře) s matkou. Makiové jsou typičtí velkýma hnědýma očima a dlouhým huňatým ocasem. Jejich jemná srst má šedavou barvu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Maki Ganzhornův patří k nejmenším primátům na světě. Jedná se o druh malého nočního lemura z jihovýchodního Madagaskaru. Typické jsou pro něj velké hnědé oči a dlouhý huňatý ocas.

Vědecky popsaný byl teprve v roce 2016. Druhovou diverzitu tohoto rodu začali poznávat zoologové až v posledních dvou desetiletích, během kterých bylo rozlišeno více než 20 druhů ‚trpasličích makiů‘, dříve považovaných za jediný druh,“ vysvětluje kurátor chovu savců Pavel Brandl. „Makiové Ganzhornovi přitom po řadu desetiletí žili nepoznáni v evropských chovech. Do chovu v Zoo Praha přišli v roce 2005 z vídeňské zoo. Do současnosti se jich v pražské zoo narodilo několik desítek.

V Zoo Praha makiho Ganzhornova najdete v pavilonu Afrika zblízka v horní části areálu. Obývá expozici, kde jsou chováni soumrační a noční živočichové. Díky zvláštnímu osvětlení, které zvířata vnímají jako odstín šedé, dochází k převrácení jejich aktivity.

Mládě makiho Ganzhornova se v Zoo Praha narodilo 15. září a zatím společně s matkou zůstává v zázemí, kde tráví čas v porodním boxu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru