Podzim v Zoo Praha: zvířata v listí i v bazénu

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  30. 10. 2019


Zoo Praha je i na podzim ideálním místem k procházce. Chladnější počasí totiž mnohým druhům zvířat nejenže nevadí, nýbrž některým vyloženě svědčí. Velká většina zvířat – až na některé zimní spáče – je zde aktivní celoročně, a návštěvníci se teď mohou přesvědčit, kolik radosti dokáže obyvatelům pražské zoo udělat třeba obyčejné listí. A ve zvířecích bazénech je také veselo.  

Podzim je ideálním obdobím pro návštěvu Zoo Praha. Velmi zajímavou podívanou nabízejí například tzv. opičí ostrovy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Podzim je ideálním obdobím pro návštěvu Zoo Praha. Velmi zajímavou podívanou nabízejí například tzv. opičí ostrovy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Čilý ruch panuje v těchto dnech například na tzv. opičích ostrovech ve spodní části zoo. Ve výběhu chápanů severoamerických chovatelé využívají napadané listí jako tzv. potravní enrichment, kdy tyto primáty nakrmí a zabaví současně. Krmnou dávku, nejlépe oblíbené ovoce, schovají do hromady listí, a úkolem chápanů je, si svoje dobroty nalézt. Když jsou kousky potravy menší, zabaví se chápan jejich hledáním klidně několik hodin.

Kdo se před zimou rozhodně neschovává, je aktivní a hravá vydra severoamerická. Jedná se o zvíře mírného pásu, na zimu tím pádem zvyklé; podzim tak pro ni nepředstavuje nic mimořádného. Důležitá je pro ni voda, a ta je stejně mokrá v létě i na podzim. Ve svém bazénu jsou vydry severoamerické k vidění každý den a po vodních radovánkách se nepotřebují ani nijak zvlášť osušit, neboť mají pro takové případy přizpůsobenou srst, která studenou vodu ke kůži nepropustí.

Také vydra severoamerická je ve své expozici k vidění i na podzim. Má v podstatě nepropustný kožich, takže když se vykoupe, klidně si ještě chvíli poleží u bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

V podzimních, ale i zimních dnech, si návštěvníci Zoo Praha užijí také pohled třeba na sudokopytníky sitatungy západoafrické. I přesto, že se v přírodě jedná o zvířata pralesní, podzimní teploty jim (pokud se nepohybují pod bodem mrazu) nebrání trávit čas ve výběhu v pražské zoo, kde mohou odpočívat v popadaném listí. Noci však již v tento čas sitatungy tráví ve vytápěných stájích.

Mezi druhy, které jsou za podzimní a zimní počasí vyloženě vděčné, patří panda červená. Pro tohoto vysokohorského savce dokonce platí pravidlo: čím více chladu, tím vyšší aktivita. Vůbec k nejodolnějším zvířatům pražské zoo pak patří vlci. Ti ani v tom nejchladnějším období roku nepotřebují chodit do vnitřní expozice, ale i když sněží, vystačí přes noc pouze s vyhrabaným pelechem.

Pokud jsou venku teploty nad nulou, bývají ve venkovním výběhu k vidění i sitatungy západoafrické. Popadané listí využívají například k odpočinku, a když se na noc ochladí, tráví čas ve vyhřáté stáji. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru