V Zoo Praha se vylíhlo šest mláďat varanovce bornejského – nejtajemnějšího plaza světa

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  10. 10. 2019


V prvním říjnovém týdnu se v Zoo Praha vylíhlo hned šest mláďat varanovce bornejského. Jako první zoo na světě se tohoto mimořádně vzácného endemického plaza podařilo rozmnožit až v roce 2014 japonské iZoo. V pražské zoo se to poprvé podařilo po dvou letech chovu v srpnu 2018; teď na chovatelský úspěch navázala.

V Zoo Praha se vylíhlo šest mláďat varanovce bornejského – nejtajemnějšího plaza světa. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha. V Zoo Praha se vylíhlo šest mláďat varanovce bornejského – nejtajemnějšího plaza světa. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha.

Po desítky let zůstával varanovec bornejský velice tajemný, jen málo odborníků mělo možnost ho spatřit ve volné přírodě a jeho způsob života byl záhadou. Není proto divu, že začal být nazýván „svatým grálem herpetologů“. Teprve v roce 2013 získala jako první zoo na světě dva páry varanovců japonská iZoo. Její ředitel Tsuyoshi Shirawa začal průběžně publikovat všechny zoologické poznatky o tomto vzácném druhu a dovedl oba páry k odchovu prvních mláďat v zoo. Z Japonska pak do Zoo Praha přicestovalo v prosinci roku 2016 sedm jedinců – mezi nimi i matka prvních pražských mláďat, která letos potěšila chovatele znovu.

Další snůšku této samice jsme zaznamenali letos 30. června. Inkubace při teplotě kolem 27 °C trvala 94–96 dní, mláďata se tedy líhla v období 2. – 4. října, váží 4,2–4,5 gramu a měří 14,2–14,5 cm,“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský. „Potvrzuje se nám tak správnost naší chovatelské metody.

Varanovec bornejský je endemický plaz žijící pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu. Vzhledem ke kácení deštných lesů a pravděpodobně velmi omezenému rozšíření volně žijících varanovců bornejských je jejich budoucnost ve volné přírodě nejistá. I to je důvod, proč se Zoo Praha rozhodla podílet se na vytvoření záchovné populace těchto unikátních tvorů v evropských zoologických zahradách. Ostatně odchovaná mláďata z loňského roku by se v dohledné době měla stěhovat do ZooParc de Beauval ve Francii a do německé Kölner Zoo.  

Varanovci bornejští žijí skrytě podél vodních toků v podzemních úkrytech a jsou aktivní převážně v noci. V Zoo Praha uvidíte čtyři dorůstající jedince v nokturnu pavilonu Indonéská džungle; mláďata zůstávají v akvateráriu v zázemí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru