Zoo Praha má novou, geneticky cennou tapířici z Francouzské Guyany

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  05. 09. 2019


Ve výběhu v dolní části Zoo Praha se od čtvrtka zabydluje nová samice tapíra jihoamerického – Taluen, která vytvoří pár se zdejším samcem Texem. Tapířice přijela z osm tisíc kilometrů vzdálené Francouzské Guyany; narodila se 1. prosince 2017 v Zoo de Guyane, oba rodiče její matky pocházejí z přírody, otec je součástí Evropského záchovného programu (EEP).

Ve výběhu v dolní části Zoo Praha se od čtvrtka zabydluje nová, geneticky cenná samice tapíra jihoamerického – Taluen. Oba rodiče její matky pocházejí z přírody. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha. Ve výběhu v dolní části Zoo Praha se od čtvrtka zabydluje nová, geneticky cenná samice tapíra jihoamerického – Taluen. Oba rodiče její matky pocházejí z přírody. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha.

Tím pádem dochází k importu poloviny genů matky, které dosud Evropský záchovný program (EEP) nemá. Díky tomu jsme jako jedni z mála chovatelů dostali doporučení k reprodukci,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl. „EEP má momentálně 110 členů, přes 300 zvířat a pouze čtyři instituce – včetně nás - smí momentálně tapíry jihoamerické množit do budoucího chovu.

Podle chovatelů je Taluen velmi klidná a co se týče stravy, má jasné preference: celer, pórek, salát, zelí, květák či mrkev; největší radost jí však vždy udělá vodní a žlutý meloun a banány. Návštěvníci se na ni mohou přijít podívat do výběhu vedle Rezervace Bororo, kam ji budou chovatelé za příznivého počasí pouštět. Postupně si začne zvykat také na šestnáctiletého samce Texe, dovezeného do Prahy z USA v roce 2006, s kterým se bude z počátku ve výběhu střídat.

 Za příznivého počasí budou moci návštěvníci vidět novou samici Taluen ve výběhu vedle Rezervace Boroto; z počátku se v něm však bude střídat se samcem Texem, se kterým má vytvořit pár. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru