V Zoo Praha jsou k vidění vzácné a pozoruhodné vodnice posvátné

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  07. 07. 2019


Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Nádrž pro tyto výjimečné žáby má velkorysé rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety.

Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Vodnice posvátná je pozoruhodná už na první pohled. Nikdy neopouští vodní prostředí a téměř výhradně dýchá kůží. Vzhledem k nízkému obsahu kyslíku ve vysoko položeném jezeře Titicaca jí však musí využívat co největší plochu, a proto ji má po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velmi nápadně zřasenou. Z toho důvodu se někdy označuje jako šourková žába.

„Potvrzením či alespoň indicií naznačující, že se nám podařilo vytvořit pro vodnice posvátné vhodné prostředí, je i to, že u nich hned po umístění do nádrže došlo k pokusům o páření. Návštěvníci tak mohou sledovat naše páry vodnic v tzv. amplexu, kdy jsou samice v pevném objetí samců,“ vysvětlil kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský.

Návštěvníci mohou sledovat páry vodnic posvátných v tzv. amplexu, kdy jsou samice v pevném objetí samců. Může jít o známku toho, že se pro ně podařilo vytvořit vhodné prostředí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Přímo z Peru, kde se část jezera Titicaca nachází, první žáby dovezla americká Denver Zoo. Jí se také – poprvé na severní polokouli – podařilo předloni tento jedinečný druh rozmnožit. Zoo Praha se spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojila do programu na vytvoření jejich pojistné populace v lidské péči, když získala zhruba dvacet potomků žab zabavených v peruánských restauracích, kde měly být zkonzumovány.

„Je pro nás velkou ctí, že část z tohoto odchovu jsme dostali i k nám, do Zoo Praha. Budeme se samozřejmě snažit k přežití vodnice posvátné také přispět – ale bez záchrany jezera Titicaca to v dlouhodobém horizontu bohužel nepůjde,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Cílem celého programu je tudíž také upozorňovat na problémy jednoho z důležitých ekosystémů, o což usilují všechny spolupracující organizace. Přímo v Peru organizuje vzdělávací aktivity na podporu jezera Titicaca Zoo Huachipa nebo národní rezervace Titicaca.

Slavnostní přestřižení pásky při otevření expozice s vodnicemi posvátnými. Zleva režisér Ondřej Havelka se synem Hugem, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Video ze zázemí

Před přesunem do nové expozice strávily vodnice posvátné tři měsíce v karanténě v zázemí, kde jsme také pořídili záběry z jejich krmení žížalami.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru