Tři pelikáni bílí ze Zoo Praha dorazili do královského parku v Londýně

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  01. 06. 2019


Sun, Moon a Star, tři pelikáni bílí narození letos v únoru v Zoo Praha, už jsou v pořádku v Londýně. Jejich novým domovem se tak stane jezírko v královském St. James's Parku, na které je výhled z oken Buckinghamského paláce.

Nakládka tří pelikánů bílých ze Zoo Praha určených pro St. James’s Park proběhla za velkého zájmu novinářů. Na snímku právě jednoho z pelikánů odnáší  k dodávce kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha. Nakládka tří pelikánů bílých ze Zoo Praha určených pro St. James’s Park proběhla za velkého zájmu novinářů. Na snímku právě jednoho z pelikánů odnáší k dodávce kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.

Dnes ráno nám přepravce Matthew Ford potvrdil, že naši pelikáni přibližně ve 22:30, po zhruba sedmnáctihodinové cestě z Prahy, dorazili do Londýna, jsou v pořádku, klidní, a chovatelé z nich mají velkou radost,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Sun, Moon a Star se tak de facto stali darem hlavního města Prahy Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II. A není to poprvé. První čtyři pelikáni bílí odešli z Prahy do St. James's Parku již roku 1995 a další tři je následovali v roce 2013. Sun, Moon a Star budou mít tudíž pořadová čísla 8, 9 a 10.

Přítomnost pelikánů v samém srdci britské monarchie má však ještě neskonale delší historii. První zdejší pelikány daroval králi Karlu II. Stuartovi ruský velvyslanec již roku 1664! Jde tedy o tradici, která trvá více než tři a půl století.

Sloupek ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka k tématu najdete zde: https://bit.ly/2MnpuZy

Aktuální článek s fotografiemi v britském Daily Mail: https://dailym.ai/2HNSYvx

.be">
.be

V pátek ráno přepravce Matthew Ford potvrdil, že všichni tři pelikáni ze Zoo Praha zhruba po sedmnáctihodinové cestě dorazili do Londýna, jsou v pořádku a klidní. Foto: Matthew Ford, Specialist Wildlife Services.


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Partneři Zoo Praha

Ostatní