Zoo Praha očekává narození dvou dalších slůňat

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  14. 05. 2019


Zoo Praha nejspíš čeká příští rok velká událost, a to rovnou dvojnásobná. Max a Rudi, první sloní mláďata počatá i narozená v Praze, by měli získat sourozence. Jejich matky Janita a Tamara, původem ze Srí Lanky, jsou totiž opět březí. Otcem obou očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy.

Zoo Praha příští rok nejspíš čeká velká událost – narození dvou dalších slůňat. Jednou ze samic, u které ultrazvukové vyšetření potvrdilo březost, je téměř patnáctiletá Janita. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Zoo Praha příští rok nejspíš čeká velká událost – narození dvou dalších slůňat. Jednou ze samic, u které ultrazvukové vyšetření potvrdilo březost, je téměř patnáctiletá Janita. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Samozřejmě bych to velmi nerad zakřikl, ale pokud vše půjde, jak má, slůňata by se s největší pravděpodobností mohla narodit na přelomu března a dubna příštího roku. Vzhledem k tomu, že už máme Maxe a Rudiho, tentokrát bych si přál alespoň jednu ‚holku‘,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Délka březosti u asijských slonů činí cca 22 měsíců a páření s Ankhorem proběhlo u obou samic na přelomu května a června loňského roku. Hraniční doba březosti je však ovlivněna různými faktory a může se prodloužit či zkrátit o týdny až jeden měsíc. Důležité teď bude hlídat například správnou váhu slonic, protože kdyby příliš přibraly, mohlo by hrozit, že mláďata budou moc velká.

Také u téměř čtrnáctileté samice Tamary potvrdilo ultrazvukové vyšetření z 24. dubna březost. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

24. dubna jsme provedli ultrazvukové vyšetření slonic Tamary a Janity; mláďata byla v den vyšetření živá a bez abnormalit,“ potvrdil veterinář Zoo Praha Roman Vodička. „Stejně tak samice vypadají dobře, vše má tedy zatím standardní průběh.

Zoo Praha chová slony od roku 1933 a v současnosti v ní návštěvníci mohou vidět sedm slonů indických. Obývají Údolí slonů, otevřené v březnu 2013, a to díky podpoře hl. m. Prahy i příspěvkům od tisíců lidí. Historicky první slůně, které se v pražské zoo narodilo a také tam bylo počato, přišlo na svět 5. dubna 2016 a dostalo jméno Maxmilián (Max). Jeho matkou je Janita. Rudolf (Rudi) se narodil o půl roku později Tamaře.

Obě očekávaná mláďata byla v den vyšetření živá a bez abnormalit. Na fotografii ultrazvukový snímek z vyšetření Janity. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru