V Zoo Praha se narodilo mládě lemura kata. První po 25 letech

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  17. 04. 2019


Na Ostrově lemurů v Zoo Praha je po dlouhé době k vidění mládě lemura kata, které v úterý 16. dubna porodila pětiletá samice Anka. Mládě přišlo na svět kolem poledne a zatím se vyvíjí dobře.

Tento snímek mláděte lemura kata vznikl krátce po porodu. Matka mládě řádně očistila a začala kojit. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha. Tento snímek mláděte lemura kata vznikl krátce po porodu. Matka mládě řádně očistila a začala kojit. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha.

Byť je samice Anka prvorodička, o mládě se od začátku velice dobře stará. „Mládě je dobře vyvinuté a má velmi dobrý úchopový i sací reflex,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš. „Anka se s ním většinou drží stranou od zbytku skupiny a učí se, jak s mládětem manipulovat a jak s ním chodit. Ostatní lemuři se k ní občas přiblíží a mládě si očichají,“ dodává Lukáš.

Na návštěvníky prozatím matka mláděte reaguje velmi dobře – často se pohybuje v horní části expozice a svého potomka před lidmi nijak nezakrývá, spíše naopak. Dobrou příležitost pozorovat celou skupinu budou mít zájemci během speciálního komentovaného krmení, které proběhne na Velikonoční pondělí ve 14.30.

Samice Anka přišla do Prahy z Francie v roce 2016, kdy pražská zoo obnovovala chov lemurů. Od roku 1996 zde žily pouze samčí skupiny a poslední mládě lemura kata přišlo na svět 15. března 1994, tedy před dvaceti pěti lety. Otcem nynějšího mláděte je pětiletý samec Tali, narozený v Bratislavě.

Matku s mládětem mohou návštěvníci pozorovat na Ostrově lemurů poblíž hlavního vchodu do zoo. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru