V Zoo Praha se narodila další gueréza pláštíková

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  04. 04. 2019


Ve středu 3. dubna ráno přibyl do skupiny gueréz pláštíkových v Zoo Praha další přírůstek, tentokrát jubilejní. Zkušené matce Lucii se narodilo v pořadí již desáté mládě. Shodou náhod ho navíc přivedla na svět přesně rok od porodu svého předchozího potomka.

Mládě guerézy pláštíkové, které v sobotu na zahájení 88. sezóny Zoo Praha dostalo jméno Lopi, už není ve skupině nejmladší. Jeho místo zaujal tento benjamínek, který přišel na svět ve středu ráno. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Mládě guerézy pláštíkové, které v sobotu na zahájení 88. sezóny Zoo Praha dostalo jméno Lopi, už není ve skupině nejmladší. Jeho místo zaujal tento benjamínek, který přišel na svět ve středu ráno. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Bystrá a zvídavá gueréza Lucie se opět projevila jako vzorná matka, která dobře ví, jak si má počínat. Podle chovatelů se její potomek zatím jeví být v naprostém pořádku. „Mládě je řádně očištěné a byl u něj pozorován dobrý úchopový i sací reflex,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Mládě je možné už teď pozorovat v expozici gueréz na Opičích ostrovech v dolní části pražské zoo. „Pozná se snadno – je totiž celé bílé s růžovým obličejem. Známky šednutí srsti se u něj projeví přibližně po měsíci,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů David Vala. Typicky černobílé zbarvení s pláštěm delších chlupů na plecích a na hřbetě pak malá gueréza získá zhruba ve věku jednoho roku.

Návštěvníci mohou být svědky i toho, jak samice půjčuje své mládě ostatním členům skupiny, včetně těch nejmladších. Jde o chování, které je pro tyto společenské stromové opice typické. Jediný, kdo si mládě nebere, je chovný samec Katanga, jehož úlohou je dohlížet na bezpečí rodiny.

Pro zkušenou matku Lucii je toto mládě jejím již desátým v pořadí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Samice Lucie se i tentokrát projevuje jako zkušená matka, která mláděti věnuje ukázkovou péči. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru