V Zoo Praha se narodilo další hříbě vzácného koně Převalského

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  01. 06. 2018


V noci na čtvrtek se v Zoo Praha narodilo mládě koně Převalského; v pořadí již celkem 236. od roku 1932, kdy pražská zoo začala s chovem tohoto druhu. Nový přírůstek – tentokrát hřebec – je v pořádku a pod pečlivým dozorem matky Jessicy.

Mládě koně Převalského zůstane v pražském stádě minimálně půl roku.  Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Mládě koně Převalského zůstane v pražském stádě minimálně půl roku. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Klisna Jessica, narozená v Praze, patří ke zkušeným matkám. Nově narozený hřebec je jejím pátým mládětem, pije, drží se při ní na každém kroku a ona si jej velmi pečlivě hlídá,“ uvedl kurátor chovu kopytníků v Zoo Praha Jan Marek a doplnil: „Minimálně půl roku zůstane mládě v pražském stádě, pak ho přesuneme do hřebčí skupiny v Dolním Dobřejově.“

Podle Červené knihy IUCN spadá kůň Převalského do kategorie ohrožený; v přírodě vyhynul koncem 60. let 20. století a přežil jen díky chovu v lidské péči. Zoo Praha již do domovské Gobi v Mongolsku leteckými transporty dopravila celkem 27 koní a další transport je naplánován na 19. června.

Nově narozený hřebec je v pořadí již pátým mládětem klisny Jessicy.  Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Na čenichu malé orlicie bornejské je dobře patrný tzv. vaječný zub, který slouží k proražení silné vaječné skořápky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha se vylíhla mláďata kriticky ohrožené orlicie bornejské. Díky nové inkubační technice nemuseli chovatelé malé želvy vykutávat z vajec. Tito sladkovodní obři mají totiž mimořádně tvrdou skořápku. Spolu s...

Samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang se zapsala do historie pražské zoologické zahrady jako výjimečné zvíře. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Dnes krátce před polednem uhynula samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Její zdravotní problémy začali chovatelé pozorovat na konci září. Projevily se zejména nechutenstvím, tedy nezájmem o nabízenou potravu. 




Přihlášení k newsletteru