Velké želvy v Zoo Praha už zase chodí ven

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  17. 05. 2018


Želvy sloní a želvy obrovské po více než půl roce stráveném ve vnitřní expozici opět pobývají i venku. Bude-li tak o víkendu přát počasí, návštěvníci si jistě užijí pohled na tyto tropické želvy ve výběhu stejně, jako si ony užívají vyhřívání na sluníčku a pastvu na čerstvé trávě.

Venkovní výběh poskytuje přátelsky založeným želvám i zábavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Venkovní výběh poskytuje přátelsky založeným želvám i zábavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Naše želvy pobyt venku vyloženě těší; jedním z hlavních důvodů je samozřejmě slunce, které jim také dodává UVB paprsky, a ty napomáhají správnému vývoji krunýře,“ vysvětlila vrchní chovatelka velkých želv Zoo Praha Nataša Velenská.

Tím nejpodstatnějším podnětem je ovšem podle kurátora plazů Petra Velenského pro želvy pastva: „Možnost čerstvé pastvy na krásném, zavlažovaném trávníku je největší benefit toho výběhu, ale poskytuje želvám i zábavu. Aldaberské želvy jsou přátelské, takže když vyjde ven jedna želva, vyjde i druhá, často se po trávníku pohybují celý den synchronně vedle sebe a mají radost ze vzájemné přítomnosti.“

Želvy sloní a želvy obrovské se po víc než půl roce vrací do venkovního výběhu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

 


Na čenichu malé orlicie bornejské je dobře patrný tzv. vaječný zub, který slouží k proražení silné vaječné skořápky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha se vylíhla mláďata kriticky ohrožené orlicie bornejské. Díky nové inkubační technice nemuseli chovatelé malé želvy vykutávat z vajec. Tito sladkovodní obři mají totiž mimořádně tvrdou skořápku. Spolu s...

Samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang se zapsala do historie pražské zoologické zahrady jako výjimečné zvíře. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Dnes krátce před polednem uhynula samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang. Její zdravotní problémy začali chovatelé pozorovat na konci září. Projevily se zejména nechutenstvím, tedy nezájmem o nabízenou potravu. 




Přihlášení k newsletteru