V Zoo Praha se narodilo 18 hroznýšků pestrých

Novinky u zvířat

Alena Šteffelová  |  08. 11. 2017


V teráriích pražské zoologické zahrady je pořádně živo. Nyní zde přišlo na svět 18 hroznýšků pestrých. Odchovy těchto hadů z afrických polopouští se daří. Jen letos se v Zoo Praha narodilo celkem padesát mláďat.

V pražské zoo se narodilo osmnáct hroznýšků pestrých. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha V pražské zoo se narodilo osmnáct hroznýšků pestrých. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Hroznýš v kapesním vydání“, jak se někdy hroznýškovi pestrému říká, má často černožluté zbarvení a v přírodě žije především v Keni a Tanzanii. V dospělosti dorůstá do délky kolem padesáti až osmdesáti centimetrů a má robustní tělo. Jde o nádherného hada drobné velikosti. I proto je velmi oblíbený u chovatelů a patří mezi nejčastěji chované druhy.

Hroznýšek pestrý je ve volné přírodě ohrožen ztrátou přirozeného prostředí a odchytem pro chov v lidské péči, proto se na něj vztahuje úmluva CITES o obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.

První hroznýšek pestrý přišel do pražské zoo v roce 1974. Chov tohoto hada byl následně obnoven v roce 2003. Nyní má Zoo Praha čtyři chovné samce a šest samic. Další početnou skupinu tvoří mláďata. Včetně aktuálních osmnácti se jich v Troji narodilo celkem již 111.

 


Otvor vaku vombatů směřuje na rozdíl od toho klokaního směrem dozadu. Návštěvníci by tak měli po hlavě mláděte pátrat v zadních partiích jeho matky, samice Winkleigh. Foto Roman Vodička, Zoo Praha

Protáčí se, kope, a dokonce i mlaská. V Zoo Praha vykouklo na svět jedno z nejočekávanějších mláďat letošního roku. Malý vombat obecný sice zatím zůstává v bezpečí vaku své matky Winkleigh, těší však už i návštěvníky...

Sameček orangutana sumaterského Pustakawan. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha dnes ráno nešťastně zahynul pětiletý sameček orangutana sumaterského Pustakawan, kterému nikdo neřekl jinak než Kawi. Tragickou událost bohužel způsobila Kawiho mladická nerozvážnost a hra, při které neodhadl své...




Přihlášení k newsletteru