V Zoo Praha uhynula samice plameňáka kubánského – nejdéle zde žijící zvíře

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  14. 05. 2017


Samice plameňáka kubánského označovaná kódem FHF přicestovala do pražské zoo 5. srpna 1965. Byla nejdéle žijícím zvířetem v zoo a zároveň také patřila mezi nejstarší zvířata, i když její přesný věk nebyl znám. FHF uhynula v sobotu 13. května. Zatím vše nasvědčuje tomu, že příčinou smrti bylo její stáří.

Samice plameňáka FHF žila v Zoo Praha od roku 1965. Foto: Petr Hamerník Samice plameňáka FHF žila v Zoo Praha od roku 1965. Foto: Petr Hamerník

„Zamíchaná v hejnu mezi ostatními plameňáky unikala pozornosti návštěvníků a překvapivě o ní nevěděla ani většina pamětníků v zoo. Přesto byla samice plameňáka kubánského, která neměla jméno, jen označení F5 a červený odečítací kroužek FHF na pravé noze, naprosto výjimečná. Ze všech žijících zvířat přišla do Zoo Praha nejdřív – již 5. srpna 1965! Přicestovala k nám tedy ještě o deset měsíců dřív než slavná slonice Gulab, jež v pražské zoologické zahradě pobývá od 5. června 1966,“ sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Samice „FHF“ žila v pražské zoo téměř 52 let, ale její přesný věk nebyl znám. Spolu s dalšími šesti jedinci svého druhu – čtyřmi samci a dvěma samicemi – byla odchycena na Kubě podle všeho již jako dospělá.

Plameňáci patří mezi zvířata, která jsou známá svojí dlouhověkostí. Nejvyšší doložený věk, nejméně 83 let, byl evidován u plameňáka růžového v Zoo Adelaide.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru