První trojčata orla východního na hnízdě

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  27. 04. 2017


Zoo Praha se může pochlubit dalším významným chovatelským úspěchem. V současné době se zde daří odchovávat na hnízdě pod rodiči tři mláďata orla východního. Je to vůbec poprvé, kdy je známo, že se tento druh orlů chovaných v lidské péči stará o trojčata. Návštěvníci mohou mláďata s rodiči vidět ve voliéře ve spodní části zoo.

V Zoo Praha se daří odchovávat na hnízdě pod rodiči tři mláďata orla východního. Foto Václav Šilha, Zoo Praha. V Zoo Praha se daří odchovávat na hnízdě pod rodiči tři mláďata orla východního. Foto Václav Šilha, Zoo Praha.

Chovný pár orlů východních v pražské zoo tvoří samec Matyáš a samice Matylda. Od roku 2007 se jim vylíhlo 21 mláďat a z tohoto počtu jich 20 odchovali sami na hnízdě. Patří tak mezi nejúspěšnější rodičovský pár v Evropě. Letos se jim s přispěním chovatelů daří odchovávat dokonce tři mláďata najednou. To je u orlů východních v lidské péči podle správce plemenné knihy doloženo vůbec poprvé.

Mláďata se líhla postupně od 21. do 23. března. Chovatelé je však museli na hnízdě u rodičů střídat, aby starší neutlačovala mladší a všem se dostalo přibližně stejného množství potravy. Společně s Matyášem a Matyldou zůstala všechna tři mláďata na hnízdě ve věku přibližně jednoho měsíce.
„V současné době váží malí orlové v rozpětí od 3 kg do 4,5 kg. Krmíme je potkany, králíky, ale pochutnávají si i na sladkovodních rybách,“ sdělil kurátor Antonín Vaidl.

Vzácná trojčata s matkou Matyldou a otcem Matyášem mohou návštěvníci pozorovat ve voliéře ve spodní části zoo.

Orel východní je mohutný dravý pták s nápadně žlutým zobákem, také bývá označován názvem kamčatský. Žije v oblasti vlhkých lesů a mokřadů Asie a jeho potravu tvoří nejčastěji ryby. V důsledku likvidace životního prostředí se počty orlů východních v přírodě stále snižují.

Chovatelé museli mláďata na hnízdě střídat.  Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru