Nová žirafa přicestovala z Anglie a jmenuje se Nsia

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  13. 04. 2017


Ve středu 12. dubna přicestovala do pražské zoo nová samice žirafy severní núbijské (do září roku 2016 označované jako Rothschildovy). Dnes již byla spojena se stádem, se samcem Johanem se osobně seznámí až v průběhu jara. Návštěvníci tak mohou v pavilonu Africký dům vidět celkem deset žiraf, včetně loňského mláděte Anny.

Nová samice žirafy severní núbijské v novém domově, krátce po vyložení.  Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha. Nová samice žirafy severní núbijské v novém domově, krátce po vyložení. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Nová samice žirafy se jmenuje Nsia a pochází ze zoo v Marwellu, kde se před sedmi roky narodila. Zatím však nebyla zařazena do chovu, a protože pražský samec Johan je k ní geneticky vhodný, doporučil koordinátor chovu její přesun do Zoo Praha. „Nsia by spolu se samicí Farou a samcem Johanem měli do budoucna tvořit hlavní základ naší chovné skupiny núbijských severních žiraf,“ sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek.

„Samice byla naložena v Marwellu v úterý 11. dubna brzy ráno a do pražské zoo dorazila ve středu 12. dubna v 15 hodin. Cestu dlouhou téměř 1500 kilometrů a přesun do stáje v novém domově zvládla bez problémů,“ popsala příchod nové žirafy kurátorka Barbora Dobiášová.

Krátce po vyložení se Nsia začala seznamovat se svými novými chovateli a potvrdila, že je to žirafa s velmi klidnou a přátelskou povahou, která ochotně spolupracuje. Dnes byla spojena s ostatními samicemi, které si jí očichaly a v úplném klidu přijaly mezi sebe. Nejvíce byla na Nsiu zvědavá samice Fara, která k nám přišla v roce 2009 ze Švýcarska. Nsiu mohou již návštěvníci vidět v pavilonu a v blízké době půjde se stádem také do venkovního výběhu.

V historii chovu žiraf severních núbijských v pražské zoo se narodilo za čtyřicet sedm let jeho historie 82 mláďat. Nsia je devátá samice, která přišla z jiné zoo, ostatní pocházely vždy z našeho chovu. Žirafy severní núbijské patří mezi nejvíce ohrožený poddruh žiraf. V přírodě žijí v oblasti Ugandy a v Keni. Jejich počty se zde odhadují kolem dvou a půl tisíce zvířat.

Nsia (na fotografii jde jako první) byla druhý den po příchodu spojena s ostatními samicemi, které ji přijaly bez problémů.  Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru