Slůňata se mají k světu, sloní stádo je opět pohromadě

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  16. 03. 2017


Dny ubíhají a malá slůňata v Zoo Praha nezadržitelně rostou. Nenechte si proto ujít příležitost vidět na vlastní oči Maxe a Rudiho v jejich nejlepší formě, dokud nevyrostou ze své bezprostřední rozpustilosti. Vidět je můžete nejen v pavilonu, ale především v Údolí slonů. A nyní i se všemi slonicemi, protože došlo ke spojení sloního stáda.

Slůňata Max (vpravo) a Rudi dovádějí ve výběhu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Slůňata Max (vpravo) a Rudi dovádějí ve výběhu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Spojení stáda bylo možné až po odchodu slonice Donny a její dcery Sity do zoologické zahrady v Osnabrücku. Předtím totiž Donna vykazovala agresivní chování vůči ostatním a hrozilo, že by mohla napadnout i slůňata. Ke spojování sloního stáda došlo v pondělí 13. března, kdy se k Tamaře s Janitou a jejich potomkům Maxovi s Rudim po delší pauze přidaly i starší slonice Gulab a Shanti.

Benjamínek stáda Rudolf (narozený 7. října 2016) se ve venkovním výběhu potkal se všemi slonicemi dokonce vůbec poprvé. „Od jeho narození jsme drželi Tamaru s Janitou a slůňaty z bezpečnostních důvodů oddělené. Hrozilo riziko zranění, které však po odchodu Donny pominulo. Došlo proto k opětovnému spojení stáda, které proběhlo naprosto bez problémů, na vše jsme zpovzdálí dohlíželi,“ vysvětluje chovatel slonů Aleš Doležal.

Oddělen už tak v Údolí slonů zůstává jen dospělý sloní samec Ankhor, kterého však chovatelé chystají spojovat s částí stáda v nejbližších dnech. Slůňata Maxe a Rudiho a čtyři slonice můžete ve venkovním výběhu v Údolí slonů pozorovat každý den za hezkého počasí po 13. hodině.

Malý Rudi (vpravo) si od Maxe nenechá nic líbit. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru