Slonice Donna a Sita dorazily v pořádku do nového domova

Novinky u zvířat

Jiří Novák  |  08. 03. 2017


Slonice Donna a Sita absolvovaly v úterý náročný přesun ze Zoo Praha do zahrady v německém Osnabrücku a jsou v dobré formě. V úterý večer dorazily do nového domova a dnes byly představeny jako nové celebrity tamní zoologické zahrady.

Donna a Sita se v novém domově již krátce po vyložení začaly seznamovat s mladými samci ve vedlejším boxu. Foto Ireneusz Dabrowski, Zoo Praha. Donna a Sita se v novém domově již krátce po vyložení začaly seznamovat s mladými samci ve vedlejším boxu. Foto Ireneusz Dabrowski, Zoo Praha.

Během úterního rána byly Donna a Sita v Praze naloženy do přepravního kontejneru, který i s oběma zvířaty vážil kolem devíti tun a jeřáb jej přenesl na kamion společnosti, která se na přepravu velkých zvířat dlouhodobě specializuje. Pro bezpečnost slonic bylo uděláno maximum a po celou dobu převoz sledovala instalovaná kamera v kontejneru. Během cesty také proběhlo několik přestávek, kdy chovatelé slonice kontrolovali osobně.

Celý transport trval přes deset hodin a do Zoo Osnabrück dorazil po deváté hodině večer. Na místě už je očekával tým z jejich nového domova. Jako první vyšla ven Sita a když uslyšela známé hlasy chovatelů z pražské zoo, kteří kamion do Německa doprovodili, vyběhla radostně do pavilonu slonů.

Slonice Sita těsně před odjezdem z pražské zoo. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Poté ji doprovodila i Donna a obě se začaly choboty seznamovat s dalšími sloními obyvateli – samečky Shantim a Shakrukhem, kteří jsou od nich prozatím odděleni. Společně by se ve venkovním výběhu měli poznat až za pár dní, stejně tak s nejstarším slonem, už 43letým Lukou. A zvyknout si musí i na chovatele z Osnabrücku, kteří dostali od svých pražských kolegů seznam povelů, na které jsou Donna i Sita zvyklé.

„Odchod Donny se Sitou byl vzhledem k budoucímu vývoji ve skupině slonů nezbytný. Pevně věřím, že v novém domově budou obě spokojené,“ prohlásil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Donna přišla do pražské zoo z Rotterdamu v květnu 2012 a v únoru 2013 zde porodila Situ, která se stala prvním v Praze narozeným slůnětem. Donna však v poslední době projevovala agresivní chování vůči ostatním slonicím a tak musela pražskou skupinu slonů opustit. A Sita logicky potřebuje být s matkou. Donna očekává narození dalšího potomka, který by se měl narodit na podzim.

Odpovědi na nejčastěji kladené dotazy v souvislosti s odchodem Donny a Sity najdete ZDE.

Transport Donny a Sity


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru