Nové mládě velemyši obláčkové je evropská dvoustovka

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  08. 02. 2017


Mládě velemyši obláčkové narozené 24. ledna dostalo v plemenné knize číslo 200. Je to tedy dvoustá velemyš žijící na našem kontinentě od zahájení jejich chovu. Ten v Evropě nastartovala v roce 2007 právě Zoo Praha, která také vede jejich plemennou knihu. Rodinu velemyší obláčkových mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Jejich roztomilý výraz určitě osloví i ty, kteří jinak „myši“ moc nemusí.

Mládě velemyši obláčkové narozené 24. ledna v Zoo Praha dostalo v plemenné knize číslo 200. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha. Mládě velemyši obláčkové narozené 24. ledna v Zoo Praha dostalo v plemenné knize číslo 200. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Velemyši obláčkové obývají v přírodě severní část filipínského ostrova Luzon, kde žijí v lesích od středních do vyšších nadmořských výšek. Jsou to typičtí pomalí býložravci z korun stromů, taková „filipínská směs koaly a velké veverky“. Váha dospělých zvířat se pohybuje kolem dvou kilogramů. Velemyši rodí jedno mládě, které přichází na svět osrstěné a značně vyvinuté. Barvou se podobá rodičům, ale bývá více kontrastní než dospělí. Přiložené snímky samotného mláděte jsou pořízené deset dnů po jeho narození a jsou tak dost vzácné. Mládě velemyši se totiž obvykle drží pevně přisáté struku své matky a cestuje s ní po větvích. Některé samice ho takto vozí hned po porodu, některé po dvou až třech dnech. Jenom výjimečně zanechá matka mládě chvíli bez dozoru.

Celkem šestnácté odchovávané mládě velemyši obláčkové v pražské zoo mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Žije zde v expozici společně s rodiči a starším sourozencem z loňského roku.

Fotografie samotného mláděte pořízená pouhých deset dnů od narození je velmi vzácná, protože jenom výjimečně zanechá matka mládě bez dozoru. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru