I v silném mrazu si zvířata na větvích z vánočního smrku ze Staroměstského náměstí pochutnala

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  11. 01. 2017


Dnes začalo v pražské zoo zkrmování větví z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí. Některé druhy zvířat dostaly obrovské smrkové větve do výběhu, některé v teple svých pavilonů. Ani silný mráz nezabránil tomu, aby si tak na větvích a i menších stromcích z povánoční neprodané zásoby pochutnali třeba bizoni nebo zubři.

Ani dnešní silný mráz nezabránil bizonům, aby si pochutnali na větvích z vánočního smrku ze Staroměstského náměstí. Petr Hamerník, Zoo Praha Ani dnešní silný mráz nezabránil bizonům, aby si pochutnali na větvích z vánočního smrku ze Staroměstského náměstí. Petr Hamerník, Zoo Praha

Největší radost opět zavládla v Pavilonu slonů, kde se slonice se slůňaty doslova přetahovaly. Slůňata, na rozdíl od svých matek stromky ještě pochopitelně nejedí, ale považují je za skvělou zábavu. Zásoba vánočních stromků vydrží zoo ještě na minimálně dva týdny, takže se návštěvníci mohou těšit na zajímavou podívanou.

 U zubrů bylo také veselo, větve a stromky létaly vzduchem po celém výběhu. Petr Hamerník, Zoo PrahaU zubrů bylo také veselo, větve a stromky létaly vzduchem po celém výběhu. Petr Hamerník, Zoo Praha

Největší radost zavládla v pavilonu slonů, kde se slůňata, zejména Maxmilián, se svými matkami o větve a stromky doslova přetahovala. Petr Hamerník, Zoo PrahaNejvětší radost zavládla v pavilonu slonů, kde se slůňata, zejména Maxmilián, se svými matkami o větve a stromky doslova přetahovala. Petr Hamerník, Zoo Praha


Hlavní potravou varanovců bornejských jsou žížaly. Ty dospělým jedincům podávají chovatelé v menším množství třikrát až čtyřikrát týdně. Mláďata dostávají potravu až pětkrát týdně. V Zoo Praha jsou v zázemí odchovávány ve speciálně upravených nádržích. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V roce 2016 byla Zoo Praha jednou z prvních evropských zoologických zahrad, které začaly s chovem tohoto vzácného plaza. Díky chovu ve speciálně sestrojených vodních nádržích a dlouhodobému zkoumání jejich chování v lidské péči...

Inkubace vajec želvy Smithovy předpokládá nastartování vývoje zárodků takzvanou diapauzou. Ta je v Zoo Praha řešena umístěním vajec na jeden až dva měsíce do vinotéky o teplotě 14 °C. Teprve až po opětném nasazení do teplé líhně se vejce začnou vyvíjet. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Želvu Smithovu odchovala Zoo Praha roku 2008 jako první na světě. Nedávno se kurátor Petr Velenský podílel na odhalení, jak je určeno pohlaví tohoto druhu. A nyní chovatelé vědeckých poznatků využili k tomu, aby namnožili pouze...




Přihlášení k newsletteru