Nový druh nosálů v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Hana Matoušů  |  27. 10. 2016


Nosáli patří v zoologických zahradách mezi nejoblíbenější druhy zvířat. V Zoo Praha byl dlouho chován nosál červený, který je nyní nahrazován mnohem vzácnějším druhem, nosálem bělohubým. V současnosti se tu již zabydlely dvě samičky, které pocházejí ze Zoo Magdeburg. V příštím roce k nim přibude ještě samec.

V Zoo Praha se zabydlely dvě samičky nosála bělohubého. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha V Zoo Praha se zabydlely dvě samičky nosála bělohubého. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Nosál červený je zařazen na seznamu invazivních druhů, které v případě úniku do přírody, mohou představovat ohrožení pro druhy původní. Naproti tomu nosál bělohubý nejenže mezi invazivní živočichy nepatří, ale navíc je v oblasti svého přirozeného výskytu ohrožen destrukcí prostředí a lovem.

Nosál bělohubý se ve volné přírodě vyskytuje převážně ve střední Americe. Na rozdíl od příbuzných mývalů jsou nosáli aktivní během dne, kdy se pohybují nejčastěji po zemi, ale dlouhým čenichem hledají potravu i v korunách stromů. Živí se malými živočichy, hlízami a plody. Samci jsou spíše samotáři, ale samice s mláďaty žijí ve skupinách společenským životem. Mláďata jsou po narození ukrytá ve stromové dutině nebo v hnízdě. Od nosálů červených se liší bíle zabarveným čenichem a méně výrazným proužkováním na ocase.

Zatímco nosálů červených bychom v evropských zoo mohli nalézt okolo tisícovky, nosáli bělohubí z nich téměř vymizeli - v současnosti jich je v Evropě pouhá čtyřicítka. Ve výběhu v Zoo Praha jsou momentálně k vidění nosáli tři - kromě dvou samiček nosála bělohubého, ke kterým přibude v příštím roce i samec, obývá expozici také náš poslední nosál červený.

Nosáli bělohubí z evropských chovů téměř vymizeli. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Mládě se narodilo 5. června – ve stejný den jako jeho babička, známá samice Abeba. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Saje, spí a sílí. Po dlouhých sedmi letech vyrůstá v Zoo Praha mládě lachtana jihoafrického. Malého samečka porodila samice Daisy 5. června. Ačkoli o svého prvního potomka začala bezprostředně pečovat, neměla pro něj zpočátku...

Na jeden metr hada jeden chovatel. Jihoamerické anakondy velké jsou nejmohutnějšími hady planety (první místo v délce drží v Asii žijící krajta mřížkovaná). Na snímku je starší a větší ze samců. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Anakondy velké v Zoo Praha jsou opět k vidění. Trojice hadů se vrátila ze zázemí do zrekonstruované expozice v Pavilonu šelem a plazů. Přesunu využili chovatelé k jejich zvážení a změření. Nejdelší anakonda dosahuje délky 420...




Přihlášení k newsletteru