Nový druh nosálů v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Hana Matoušů  |  27. 10. 2016


Nosáli patří v zoologických zahradách mezi nejoblíbenější druhy zvířat. V Zoo Praha byl dlouho chován nosál červený, který je nyní nahrazován mnohem vzácnějším druhem, nosálem bělohubým. V současnosti se tu již zabydlely dvě samičky, které pocházejí ze Zoo Magdeburg. V příštím roce k nim přibude ještě samec.

V Zoo Praha se zabydlely dvě samičky nosála bělohubého. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha V Zoo Praha se zabydlely dvě samičky nosála bělohubého. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Nosál červený je zařazen na seznamu invazivních druhů, které v případě úniku do přírody, mohou představovat ohrožení pro druhy původní. Naproti tomu nosál bělohubý nejenže mezi invazivní živočichy nepatří, ale navíc je v oblasti svého přirozeného výskytu ohrožen destrukcí prostředí a lovem.

Nosál bělohubý se ve volné přírodě vyskytuje převážně ve střední Americe. Na rozdíl od příbuzných mývalů jsou nosáli aktivní během dne, kdy se pohybují nejčastěji po zemi, ale dlouhým čenichem hledají potravu i v korunách stromů. Živí se malými živočichy, hlízami a plody. Samci jsou spíše samotáři, ale samice s mláďaty žijí ve skupinách společenským životem. Mláďata jsou po narození ukrytá ve stromové dutině nebo v hnízdě. Od nosálů červených se liší bíle zabarveným čenichem a méně výrazným proužkováním na ocase.

Zatímco nosálů červených bychom v evropských zoo mohli nalézt okolo tisícovky, nosáli bělohubí z nich téměř vymizeli - v současnosti jich je v Evropě pouhá čtyřicítka. Ve výběhu v Zoo Praha jsou momentálně k vidění nosáli tři - kromě dvou samiček nosála bělohubého, ke kterým přibude v příštím roce i samec, obývá expozici také náš poslední nosál červený.

Nosáli bělohubí z evropských chovů téměř vymizeli. Foto Petr Hamerník, Zoo PrahaNosáli bělohubí z evropských chovů téměř vymizeli. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Obě slůňata při první, „zkušební“ procházce v travnatém výběhu Údolí slonů v úterý po poledni. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se tento týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí...

Do sloního stáda v Zoo Praha přibyla letos na jaře hned dvě mláďata. Starší samička se narodila 27. března, mladší 9. května. Celá skupina tak nyní čítá již devět členů. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Sloní samičky, z nichž první se narodila koncem března a druhá v sobotu, bývají často bok po boku a vzájemně se dotýkají choboty. Obě jsou velmi vitální a pravidelně pijí mléko od svých matek. V závislosti na počasí je...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní